29.09.2009 kl. 07.51

Embedsmænd regerer kommunerne

Lokalpolitikerne oplever, at det er blevet sværere at indfri politiske visioner, hvis embedsmændene er imod

Embedsmændene har erhvervet herredømmet i kommunerne. 40 procent af lokalpolitikerne svarer i en ny undersøgelse, at det er svært at gennemføre politiske idéer, hvis ledende embedsmænd er imod. Kun hver fjerde havde den opfattelse i 2003.

Anvendt KommunalForskning (AKF) har interviewet hver anden kommunalpolitiker om deres rolle som politiker.

- Styrkeforholdet er klart blevet ændret siden strukturreformen. Politikerne oplever, at embedsmændene har noget større indflydelse, end de selv har, og de skal virkelig have hår på brystet og være godt forberedte for at sætte sig igennem, siger forskningsleder ved AKF Karsten Vrangbæk til Information.

Ifølge forskningslederen har politikerne fået mere at se til, men ikke mere tid at gøre godt med. Og det stiller større krav til den enkelte politiker om overblik og indsigt.

Den udvikling har ifølge Peter Kragh Jespersen, der er professor ved Aalborg Universitet, medført, at embedsmændene i højere grad styrer kommunerne.

- Politikerne får ikke fingrene ned i enkeltsager, men beskæftiger sig kun med ting, der i forvejen er tygget igennem af en administrativ direktion. Det kræver efterhånden en gevaldig ekspertise at føre kommunalpolitik, og den viden sidder embedsmændene på, forklarer han.

Byrådsmedlem i Odsherred Kommune Steen Egede Jensen (DF) er en af de politikere, der føler sig hægtet af administrationen, og stod det til ham, fik lokalpolitikerne mere tid til at sætte sig ind i sagerne.

- Man leger stadig, at kommunerne er små kommuner, hvor vi fritidspolitikere kan nå at sætte os ind i tingene ved siden af vores fuldtidsjob, uden at vi bliver kompenseret. I de nye store kommuner er det bare ikke muligt. Nogle gange har jeg møder hver dag og flere hundrede siders læsning om ugen. Når vi har fået mere ansvar, så burde vi også have mere anerkendelse og tid, siger han.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Embedsmænd regerer kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger