10.09.2009 kl. 10.56

Horsens er efter lodsejere

Lodsejere fjerner ulovligt digerne på deres jord. Det får Horsens til at indberette synderne til Kulturarvsstyrelsen

Giv os digerne tilbage. Den besked får jordejere i Horsens, efter at kommunen har opdaget, at digerne forsvinder, fordi lodsejerne fjerner dem. Det er ulovligt, og de der står bag, vil snart modtage et brev, hvor de bliver bedt om at genetablere digerne.

- Vi har sendt oplysninger om de forsvundne diger til Kulturarvsstyrelsen, der fører tilsyn med diger og fortidsminder. Styrelsen vil snarest kontakte de berørte lodsejere for at høre, om de har fået dispensation til at fjerne digerne og, hvis det ikke er tilfældet, give dem påbud om at genetablere dem, fortæller biolog i naturafdelingen, Jan Kunstmann.

I museumsloven står, at det ikke tilladt at ændre tilstanden, fjerne eller lave gennemgange i beskyttede diger uden en særlig dispensation. 44 diger i Horsens er forsvundet. Det svarer til, at fire procent af alle diger i kommunen er væk.

- Diger er historiske ledelinjer i landskabet, og de er synlige tegn på dansk historie, som rækker helt tilbage til jernalderen. Digerne er også vigtige for vores natur og dyreliv og som forbindelsesled mellem naturområder. Derfor er det så vigtigt at bevare dem, siger Jan Kunstmann.

På landsplan er ni procent af kommunens samlede areal beskyttet natur. I Horsens Kommune er tallet syv procent.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Horsens er efter lodsejere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger