27.10.2009 kl. 07.26

Forbereder totalt rygeforbud

KL anbefaler i sit sundhedsudspil et totalt rygeforbud i kommunale bygninger og begrænsning af alkohol

Hvis det står til KL, skal folkeskolelærere og pædagoger, som vil have sig en smøg i pausen, bevæge sig helt uden for matriklen.

Anbefalingen i et nyt forebyggelsesudspil er nemlig, at der skal indføres et totalt rygeforbud indendørs i kommunale bygninger, ligesom det også skal være forbudt at ryge udendørs i daginstitutioner, skoler og andre steder, hvor man arbejder med børn.

Planen om rygeforbuddet er en del af ”kommunal forebyggelse, der rykker”, som er KL’s samlede bud på, hvilke indsatser i kommunerne, der skal til for at forbedre folkesundheden og styrke den borgerrettede forebyggelse.

Udover forslaget om et rygeforbud, handler planen også om at begrænse alkohol, styrke den fysiske aktivitet og udbrede mere sund kost.

- Det er naturligt for kommunerne at arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse, for vores medarbejdere har en tæt, daglig kontakt til borgerne på bl.a. daginstitutioner, skoler, jobcentre og ældrepleje, siger formanden for KL’s Social- og Sundhedsudvalg Tove Larsen (S).

- Og de fleste kommuner er allerede godt i gang med flere af de aktiviteter, vi peger på. Men kun meget få kommuner gennemfører alle tiltagene, og dermed opnår de ikke den synergi, der vil opstå, hvis alle aktiviteterne blev gennemført, forklarer hun.

Hun mener, at kommunernes arbejde også er afhængigt af, at staten stiller nogle fundamentale rammer til rådighed, blandt andet i form af lovgivning og afgifter, der fremmer sunde valg, og gennem national forskning og rådgivning.

- Det lokale arbejde og de nationale rammer er som forbundne kar. Kun hvis vi sikrer et samspil, kan vi effektivt påvirke danskernes sundhed. Så det er bare med at komme i gang, siger Tove Larsen.

Hvis alle de foreslåede aktiviteter skal sættes i værk, vil det koste ca. 500 millioner kroner om året. Det mener Tove Larsen er penge, der er godt givet ud.

Relaterede dokumenter

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Forbereder totalt rygeforbud Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger