21.01.2008

EU-direktiv truer den lille købmand

Et EU-direktiv forlanger, at kommuner skal sende indkøb for over 500.000 kroner i nationalt udbud. Det går hårdt ud over den lokale købmand og rammer de små samfund på livsnerven

Et EU-direktiv om, at kommuner skal sende alle indkøb for over 500.000 kroner i landsdækkende udbud, kan sætte skub i butiksdøden på landet og medføre, at de små samfund mister deres lokale købmand.

Udviklingen har været længe undervejs. Først kom et EU-direktiv om, at indkøb og opgaver for over 1,5 millioner kroner skulle sendes i EU-udbud. Men den seneste stramning med en beløbsramme på 500.000 kroner rammer ekstra hårdt.

- Det irriterer os, hvis vi skal lægge kommunens indkøb udenbys, men sådan er reglerne, siger indkøbschef i Varde Kommune Gunnar Alnor til JydskeVestkysten.

Selv om alle kan byde på opgaverne, vil det typisk kun være de store fødevarehuse, som kan konkurrere på prisen og organisere udbringningen.

Både KL og Statens og Kommunernes Indkøbsservice bekræfter, at mange kommuner er i gang med at centralisere alle kommunale storindkøb for at sende dem i udbud. Sekretariatschef Carsten Blomberg fra Landdistrikternes Fællesråd ser det som et grimt bevis på, at kommunalreformen og mere centralisering er et hårdt slag for de små landbosamfund.

- Når man piller den lokale købmand ud, piller man ved soklen for livet i de små samfund, siger han.

De gamle kommuner var allerede før kommunalreformen i gang med at effektivisere indkøbene, mens mange af de mindre kommuner overlod de fleste indkøb til de enkelte institutioner.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: EU-direktiv truer den lille købmand Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger