26.02.2008

Færre kommuner, ingen regioner

Med den nye organisering af sundhedssektoren er der brug for færre og større kommuner. Samtidig bliver regionerne snart overflødige, vurderer KL’s næstformand Anker Boye
tekst Sidsel Boye

Kun godt to år efter de fem regioner så dagens lys, ser de ud til at være overhalet af udviklingen. Det mener KL’s næstformand Anker Boye (S), som forudser, at det kan blive vanskeligt overhovedet at rekruttere politikere til regionerne, sådan som de ser ud i dag.

- De fem geografiske regioner er resultatet af et politisk kompromis, og det synes jeg tegner sig tydeligere og tydeligere lige nu, lyder næstformandens aktuelle analyse på baggrund af den foreløbige reformperiode.

- Inden seks år er det her lukket ned, og så er der ikke noget, der hedder regioner mere. I stedet laver man tre sygehusorganiseringer omkring universitetshospitalerne i Århus, Odense og København. Med centraliseringen og investeringen i nye sygehuse optimerer man servicen til borgerne. Samtidig trækker den decentrale struktur i højere grad i retning af sundhedscentre og større lægeklinikker med behandlingsenheder, forudser Anker Boye.

Han mener, at den regionale strukturtilpasning omkring sundhedssektoren vil være en passende anledning for kommunerne til også at overveje, om der er behov for en finjustering af kommunalreformen.

- Hvis vi kommer ned på 60-70 stykker, vil vi blive endnu mere homogene - og lidt større end vi er i dag, siger Anker Boye, hvis bud giver en gennemsnitlig kommunestørrelse på 80.000-90.000 indbyggere.

- Vi har nogle øer, der stadig er selvstændige kommuner og som der er behov for at få kigget på. Der er også nogle enkeltstående kommuner tilbage, som er lidt i klemme og som er for små. Og så er der spørgsmålet, om ikke også hovedstaden trænger til en overvejelse, uddyber Anker Boye.

Han er ikke den første, der har lagt mærke til, at reformen ikke havde så stor gennemslagskraft i hovedstaden. Allerede i sommeren 2005, da det nye danmarkskort blev tegnet, var daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen bekymret over, at reformen så at sige gik uden om hovedstaden.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Færre kommuner, ingen regioner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger