No. 03 / 06. februar 2020

Nu begynder slagsmålet om milliarderne

Med regeringens udligningsudspil åbnes der for alvor op for posen i slagsmålet mellem rige og fattige kommuner. Men det er stadig uklart, om ”vinderne” kan få lov at bruge de ekstra penge, de måtte få.

Nyheder

Levetid bliver en del af udligningen

/// Nyheder / Regeringen vil med nyt levetidskriterie flytte penge til kommuner med mange udsatte ældre. Det kan skabe mere lighed i sundhed, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard.

FOR ABONNENTER

Partier afviser reform af styreformen

/// Nyheder / SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Venstre har alle det samme svar til regeringens forslag om at reformere storbyernes styreform: Nej tak.

FOR ABONNENTER

Saver udspil midt over: Det er symptombehandling

/// Nyheder / På vej ind til de første forhandlinger om en ny udligningsordning kalder Venstre og Dansk Folkeparti S-udspil om udligning for ”uden fagligt belæg” og ”den forkerte medicin”.

FOR ABONNENTER

Ny styreform er hverken fugl eller fisk

/// Nyheder / Politikere og eksperter møder regeringens nye planer om styreformen i de store byer med skepsis og undren.

FOR ABONNENTER

Udligningsudspil giver usikkerhed om pengene kan bruges

/// Nyheder / Regeringen vil flytte penge fra rige kommuner til fattige. Samtidig får de rige kommuner frit lejde til at hæve skatten. Men det er usikkert, om der så vil være mulighed for at bruge de ekstra skattepenge. Regeringen afviser at forholde sig til spørgsmålet, som skal afklares i økonomiforhandlingerne, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

FOR ABONNENTER

Kort nyt

/// Kort nyt /

FOR ABONNENTER

Nyhedsbillede

Motiv: Ungdomsparlamentsdag på Christiansborg
Tid: 27. januar 2020
Fotograf: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Mandag i sidste uge var der Ungdomsparlamentsdag på Christiansborg. Her indtog 179 udvalgte elever fra 60 skoler Folketinget for at give svar på, hvad landets 8. og 9. klasser gerne vil ændre i samfundet. Fem lovforslag endte med at blive ”vedtaget” af de unge selv – de handlede blandt andet om stop af plastikproduktion, fængselsstraf for grooming og om et nyt fag om unges mentale sundhed. • ksp

Baggrund

Kommunen er altså ikke din familie

Kommunen er altså ikke din familie

/// Værdidebat / Borgmester i Rudersdal, Jens Ive, vil gerne være med til at gøre dette årti til værdidebattens årti. Han er træt af de forældre, som mener, at skolen skal opdrage deres børn, og af de pårørende, som mener, at plejehjemmet må sørge for, at deres gamle kommer til tandlæge og har styr på tøjet.

FOR ABONNENTER
Et lille stykke plast kan ødelægge et helt læs haveaffald

Et lille stykke plast kan ødelægge et helt læs haveaffald

/// Klima / Der er endnu et benspænd, når man vil udnytte energien i haveaffald – og det skal løses i en fart, siger ekspert.

FOR ABONNENTER
Rigide regler spænder ben for grønnere fjernvarme

Rigide regler spænder ben for grønnere fjernvarme

/// Klima / Haveaffald er en både billig og klimavenlig kilde til fjernvarme. Alligevel ser et nyt værk i Sorø ud til at blive et af ganske få. Ubegribeligt, lyder det fra forsker og fjernvarmebranchen.

FOR ABONNENTER
Det lå i generne

Det lå i generne

/// Fra byrådet / Sigurd Agersnap har fået politik ind med modermælken. Nu sidder mor og søn sammen i byrådet i Lyngby-Taarbæk for SF. Som formand for teknik- og miljøudvalget forsøger han at overbevise flertallet om, at kommunen skal være endnu grønnere.

FOR ABONNENTER
Kirken nedlægger veto

Kirken nedlægger veto

/// Planlov / Kirkestifternes vetoret spænder ben for byudvikling og klimatiltag, mener kommunerne, der vil have indskrænket kirkernes vetoret mod nyt byggeri.

FOR ABONNENTER

Studerende vil møde virkeligheden

/// Uddannelse / De studerende vil klædes bedre på til mødet med udsatte borgere og socialrådgiverjobbet.

FOR ABONNENTER
Socialrådgivere trænger til mere praktik

Socialrådgivere trænger til mere praktik

/// Uddannelse / Nyuddannede socialrådgivere slår sig på mødet med virkeligheden og har svært ved at indfri forventningerne. Derfor mener Høje-Taastrup Kommune, at der skal mere praktik ind i uddannelsen.

FOR ABONNENTER
Kæmper om statslige millioner

Kæmper om statslige millioner

/// Spillesteder / Landets 18 regionale spillesteder skal snart søge, hvis de vil beholde deres status og den statslige millionstøtte. Men kan man egentlig ikke klare sig uden? Det er der delte meninger om.

FOR ABONNENTER

Job og Ledelse

Sosu-seniorer i kø til at få nedsat tid

Sosu-seniorer i kø til at få nedsat tid

/// Job og ledelse / Kommunerne skal være kreative, hvis de vil sikre sig det nødvendige personale til ældreplejen. I Aarhus får seniorer tilbud om at gå ned i tid til uændret løn. Tilbuddet finansieres af nogle gamle lokallønspuljer. I Vejle ser kommunen en idé i at få blandt andet efterlønnere tilbage i faget.

FOR ABONNENTER

De faste sider

Ny Viden

/// Ny Viden /

FOR ABONNENTER

Aktuelt

/// Aktuelt /

FOR ABONNENTER

Netværk

/// Netværk /

FOR ABONNENTER

Familiekurser gør førstegangsfamilier mere trygge

/// Kronik / Når kommende og nybagte forældre føler sig godt klædt på til familielivet, får den lille ny en bedre start på livet. Det viser de første fem år med kurserne Familieliv i Hvidovre for alle nye familier. Færre får efterfødselsreaktioner, og flere fædre er aktivt involverede.

FOR ABONNENTER

Længe ventet analyse om KMF

/// Økonomisk Perspektiv / I forlængelse af økonomiaftalen for 2019 er der gennemført en analyse af kommunernes udgifter til medfinansiering af sundhedsområdet (KMF) i 2018. Analysen viser tydeligt, at udgifterne til KMF har udviklet sig atypisk i 2018 og med større variation på tværs af kommunerne end hidtil set.

Klimakrisen kalder på fælles handling

/// KL Mener / Klimakrisen løses ikke ved et ensidigt fokus på individualisering, ideologisering eller idylliseret nøjsomhed. Mere end nogensinde før er der brug for fælles handling, pragmatiske løsninger og udvikling.

Skriv hvad du søger