No. 01 / 09. januar 2020

Brug for budgetter med langsigtet perspektiv

Kommunerne kan ikke leve op til borgernes forventninger til velfærd, hvis de ikke kan investere. Derfor er der ifølge KL blandt andet brug for et opgør med de rigide regler i budgetloven, som forhindrer kommunerne i at lægge budgetter med langsigtet perspektiv.

Nyheder

Man kan ikke opsætte måltal for bortadoption

/// Nyheder / En statsminister eller kommunal embedsmand kan ikke opsætte måltal for anbringelser eller bortadoption. Der er heller ikke brug for lovændringer. Til gengæld har kommunerne brug for mange flere penge til at løse opgaven med udsatte børn, lyder reaktionen fra socialrådgivernes formand på statsministerens nytårstale.

FOR ABONNENTER

Kort nyt

/// Kort nyt /

FOR ABONNENTER

Nyhedsbillede

Motiv: Rød hest stå
Tid: 20. december 2019
Fotograf: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Både Dronningen og statsministeren indledte deres nytårstaler med henvisning til 100-året for Genforeningen. Og i det sønderjyske er markeringen allerede godt i gang. Den sidste fredag før jul indviede borgmester Thomas Andresen (V) et nyt Genforeningslyssignal i Aabenraa. Her tager borgmesteren selv et billede af Kong Christian X som hovedpersonen på henholdsvis rød og grøn hest. •

Baggrund

Fri leg mellem læger og kommune

Fri leg mellem læger og kommune

/// Sundhed / En gang om året mødes Skanderborg med de praktiserende læger i kommunen til en uformel drøftelse af, hvordan de kan lette arbejdet for hinanden og livet for borgerne. Ideen opstod for tre år siden i det lokale sundhedshus, og alle synes i dag, at det går hamrende godt.

FOR ABONNENTER
Flere vender tilbage til deres hjemland

Flere vender tilbage til deres hjemland

/// Integration / Ikke siden 2012 er så mange flygtninge og indvandrere vendt tilbage til deres hjemland med støtte fra staten. Det sker efter en række udvidelser af målgruppe og økonomiske incitamenter.

FOR ABONNENTER
Fra byråd til borgen og retur

Fra byråd til borgen og retur

/// Fra byrådet / Efter 14 måneder på Christiansborg er 52-årige Øjvind Vilsholm (EL) vendt tilbage som Enhedslistens enmandshær i Furesø Byråd. Her kan han arbejde videre med det, han begyndte på i Folketinget.

FOR ABONNENTER
Køge kortlægger konsulentforbrug

Køge kortlægger konsulentforbrug

/// Konsulenter / Konsulenter spiller en større og større rolle i velfærdssamfundet, uden at konsulentforbruget af den grund er underlagt samme granskning som økonomien på en folkeskole eller et plejehjem. Derfor har kommunen lagt konsulentforbruget frem, så politikerne kan få overblik over det, som de skal stå til ansvar for.

FOR ABONNENTER
Støttepartier vil give kommuner fleksibilitet

Støttepartier vil give kommuner fleksibilitet

/// Økonomi / Enhedslisten og SF har de samme tre konkrete ændringsforslag til budgetloven, der skal revideres i starten af det nye år. Socialdemokratiet venter på evalueringer, før de vil mene noget.

FOR ABONNENTER
Hvorfor taler vi så lidt om budgetloven?

Hvorfor taler vi så lidt om budgetloven?

/// Økonomi / Ti år med smalhals i den offentlige sektor har forrykket balancen mellem borgernes forventninger til plejehjem, børnehaver og skoler, og den service, som kommunerne rent faktisk kan levere. Det mener KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), der derfor efterspørger konkrete ændringer i budgetloven.

FOR ABONNENTER
Sundhed slår bunden ud af budgetterne

Sundhed slår bunden ud af budgetterne

/// Sundhed / Stigende sundhedsudgifter tvinger kommunerne til at finde besparelser på andre områder. Sådan lyder det fra et stort flertal af landets borgmester i ny rundspørge. De efterlyser, at Christiansborg får både en sundheds- og en udligningsreform på plads.

FOR ABONNENTER
Børnene vandt over de ældre i finansloven

Børnene vandt over de ældre i finansloven

/// Finanslov / Efter mange år med milliarder af øremærkede kroner til ældreområdet har et nyt flertal nu fokuseret på børnene. Det går dog ikke i det lange løb, vurderer politisk kommentator.

FOR ABONNENTER

Midteropslag

Job og Ledelse

Lyden af god kemi i Struer

Lyden af god kemi i Struer

/// Job og ledelse / Fra 1. februar er borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) og kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller det nye makkerpar i Struer Kommune, og de har store forventninger til den nye udligningsordning, som er på trapperne. Forleden mødtes de to over en kop formiddagskaffe i Lydens by.

FOR ABONNENTER

De faste sider

Netværk

/// Netværk /

FOR ABONNENTER

Aktuelt

/// Aktuelt /

FOR ABONNENTER

Ny viden

/// Ny viden /

FOR ABONNENTER

Den grønne vej går også via kloge indkøb

/// Kronik / Nu har Danmark så fået sin første klimalov. Skal de ambitiøse mål indfries, må politikerne være klar til at sætte handling bag ordene – også når det kommer til det daglige indkøb af alt fra kuglepenne til it-infrastruktur.

FOR ABONNENTER

Kommunerne udnytter rammerne for at prioritere velfærd

/// Økonomisk Perspektiv / Stigende velstand og forventninger samt pres på kommunernes serviceområder understreger behovet for at finde nye løsninger på velfærdsområderne

Behov for fornyet kvalitetsdebat

/// KL Mener / Særligt der, hvor borgerens problemstillinger er komplekse, er der behov for at kunne tage udgangspunkt i det enkelte individ. For velfærd er i høj grad noget, der skal skabes sammen med borgeren.

Skriv hvad du søger