Ballade i byrådene

Partihoppere kunne fylde Folketingssalen

Otte procent af landets kommunalbestyrelsesmedlemmer er hoppet fra deres partier i den forløbne valgperiode, viser den komplette liste over partihoppere. Vælgerne kan med rette føle sig snydt, mener professor.

FOR ABONNENTER

Den uofficielle danmarksmester i partihop

Torben Toft Andersen fra Kalundborg nåede at hoppe fem gange på fire år. Fra Socialdemokratiet over Alternativet til Venstre.

FOR ABONNENTER

Valgkamp i Venstre-land

Man behøver bare nævne Uffe Ellemanns navn på borgmesterkontoret i Aabenraa, før den solidt siddende Venstre-borgmester, Thomas Andresen, er med på, hvad det handler om. – Du får mig aldrig til at sige ”den er hjemme”. Det ville være arrogant, siger han.

FOR ABONNENTER

Diksan går solo

Byrådspolitikere nægtede at droppe støtten til Erdogan og forlod Socialdemokratiet. Nu stiller hun op på egen liste.

Skrigeballonerne

I næsten et årti har stridshanerne i Randers Byråd kæmpet med personlige konflikter, voldsomme politiske slagsmål, ministerielle sager og en enkelt retssag. Nu skal ryet som en flok skrigeballoner afløses af samarbejde. Men skærmydslerne er ikke glemt.

FOR ABONNENTER

Radikale vil ikke støtte Glenthøj

Radikale Venstre opsiger samarbejdet med Konservative og blå blok på Frederiksberg. Det har varet i 24 år.

Borgmesterkandidat vil kæmpe for ordentlig tone

Tilsyneladende går det ikke altid pænt for sig i Faaborg-Midtfyn, hvor den radikale borgmesterkandidater Søren Hillers efter eget udsagn blev kaldt "dit store røvhul" af en kollega. Han vil nu kæmpe for en ordentlig tone.

Borgerliste smuldrer

Den tidligere så markante borgerliste i Ikast-Brande står uden spidskandidat, bestyrelsesformand og næsten uden byrådskandidater.

Tidligere V-medlemmer starter ny liste efter vindmølleballade

To tidligere venstremedlemmer i Lolland Kommune har startet deres egen liste. De vil stille op til både kommunalvalget og valget til regionsrådet.

Strid mellem byrødder politianmeldt

Facebook-udvekslinger mellem to byrådsmedlemmer i Gribskov er endt som en politisag.

Borgmester skifter parti

Thisteds vragede Venstre-borgmester, Lene Kjeldgaard, skifter parti og beholder kæden. Til november stiller hun op for Det konservative Folkeparti.

Smidt ud af byrådet – nu skifter hun parti

Fængselsdømt byrådsmedlem har opgivet håbet for sine konservative partifæller. Nu skifter hun parti og opstiller til KV17.

K-formand om slettet kandidats anklager: Det er noget decideret vrøvl

Det har intet på sig, at konservativ vælgerforeningsformand i Helsingør ville af med kandidat. Det siger formanden selv.

Elimineret konservativ: Formand ville have min plads

Anders Drachmann, der blev slettet fra De Konservatives liste i Helsingør, føler sig uretfærdigt behandlet og stifter nyt parti.

Viceborgmester hopper fra R til K

Frederiksbergs viceborgmester Morten Jung havde bebudet sit stop i kommunalpolitik. I weekenden tog han en ny beslutning. Han stiller op ved efterårets kommunalvalg og skifter De Radikale ud med Konservative.

Viceborgmester går fra DF

Det er ved at være højsæson for partihopperi. Senest har viceborgmesteren i Frederikssund Kommune, Kasper Andersen, skiftet Dansk Folkeparti ud med det Konservative Folkeparti.

Når politik bliver kampsport

En Sportsby til 363 millioner kroner har splittet byrådet i Holbæk og skudt valgkampen tidligt i gang. Fire politikere har forladt deres partier af den årsag. Samtidig udfordrer besparelser, herunder nedlæggelsen af 300 stillinger, samarbejdet og skaber en kompliceret politisk situation frem mod valget.

FOR ABONNENTER

Hvidovres to V-politikere forlader partiet

Venstre i Hvidovre har valgt en ny spidskandidat, der ikke sidder i byrådet. Den beslutning har fået to byrådsmedlemmer til at melde sig ud af partiet.

FOR ABONNENTER

Mere om kommunalvalg

Politik er en maskulin sport

Knap 30 procent af kommunalpolitikerne mener, at der mangler kvinder, nydanskere, unge og selvstændige erhvervsdrivende i deres eget byråd. Det viser rundspørge fra Danske Kommuner.

FOR ABONNENTER

Jeg gider da ikke være en kvote

De sidste 30 år er der ikke sket meget, når det gælder om at få flere kvinder til at stille op til lokalpolitik. Derfor blev der den første weekend i november afholdt kampagnedage under sloganet ”Stem flere kvinder ind – sammen kan vi mere”.

FOR ABONNENTER

Greve inviterer alle til valgaften på rådhuset

Når stemmestederne lukker, åbner rådhuset i Greve for alle de borgere, som vil følge den intense stemning under optællingen af stemmer sammen med andre fra kommunen.

Vi peger på den mest grønne overborgmester

Seneste meningsmåling i København giver Alternativet næsten ti procent af stemmerne og dermed en borgmesterpost. Men også Det Konservative Folkeparti har fremgang og er ifølge målingen det største borgerlige parti.

FOR ABONNENTER

Meningsmåling viser styrket flertal til arvtager

I Fyns hjerte skal Peter Rahbæk Juel forsøge at løfte arven efter Anker Boye. Og det går fint, hvis man skal dømme efter en dugfrisk meningsmåling.

Lokallister vil tabe stemmer

Lokallisterne er hårdt pressede af de landsdækkende partier – men kan stadig lukrere på upopulære beslutninger, som politikerne træffer.

Venstre bliver helt blå

Valgkampsdukkert i otte grader vand til ære for vælgerne.

FOR ABONNENTER

Kommunalpolitikere kritiseres for dobbeltroller

To lobbyister fra tobaksindustrien er aktive i kommunalpolitik og stiller op ved kommunalvalget. Det kritiseres kraftigt af blandt andre Kræftens Bekæmpelse.

Hvor rød bliver københavn?

En historisk dramatisk valgkamp har været optakt til det københavnske kommunalvalg. Men selv om en politisk profil har måttet trække sig undervejs, og overborgmesteren har kæmpet med sagen om Amager Fælled, så er København rød. Og de færreste vil spå, at den ikke også er det efter valget. Spørgsmålet er hvor rød.

FOR ABONNENTER

Flere unge skal være valgtilforordnede

Indenrigsministeren og KL's formand opfordrer kommunerne til at gøre en indsats for at få flere unge til at fungere som valgtilforordnede.

FOR ABONNENTER

Lokalpolitikere kan se resultatet af deres arbejde

Mere end halvdelen af kommunalpolitikerne er rigtig godt tilfredse med den tjans, de har i det lokale byråd, og for mange fylder politik nærmest som et deltidsjob. Det viser en rundspørge i anledning af valget.

FOR ABONNENTER

DF-formand på turné til 14 kommuner

Kristian Thulesen Dahl (DF) skal på turne til en række kommuner. Han håber at kunne "hjælpe de mange gode kandidater lidt på vej".

Nye borgerlige vil fratage 360.000 stemmeretten

360.000 udenlandske borgere skal have frataget deres stemmeret, fordi de ikke er danske statsborgere, foreslår Nye Borgerlige.

Billund skal holde engelske valgmøder

Sidst i oktober skal det første vælgermøde på engelsk afholdes i Billund Kommune. Årsagen til de engelske vælgermøder er, at flere udlændinge skal lokkes ind i stemmeboksene.

Lygtepælene bliver plakatfulde

Der er udsigt til et rekordstort antal valgplakater i bybillederne, når kommunalvalgkampen om få uger for alvor skydes i gang, viser ny undersøgelse fra Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

FOR ABONNENTER

Faldende interesse for lokalpolitik

Kun knap halvdelen af borgerne er interesserede i lokalpolitik. Det viser en faldende tendens, siden man begyndte på undersøgelserne i 2001.

Borgmester: Der er gået valgtaktik i budgettet

Alternativt flertal i Halsnæs har lavet budgetforlig udenom borgmesterpartiet Venstre. Socialdemokratiet er gået med til et ikke-erhvervsvenligt budget for at holde sammen på rød blok op til valget, mener borgmesteren.

S vil velfærdsprocenten – V kalder det falliterklæring

En skattestigning har delt vandene i Odense Kommune op til kommunalvalget. Rød blok vil bruge pengene på at rette byens velfærd op efter finanskrisen. Mens blå blok vil finde penge til velfærd ved at prioritere midlerne anderledes.

FOR ABONNENTER

DF kan gå efter magten

DF står centralt den kommunale valgkamp. Den seneste meningsmåling viser partiet som sejrherren, og det åbner muligheden for at gå efter magten. Men skal det være sammen med S, V eller skal partiet gå efter borgmesterkæderne.

FOR ABONNENTER

Kun en tåbe frygter ikke de gamle

Der er 1,1 millioner ældre vælgere, og de er flittige til at sætte deres kryds. De ældre er en vælgergruppe, som lokalpolitikerne ikke kan ignorere, og upopulære nedskæringer kan koste de store borgmesterpartier dyrt.

FOR ABONNENTER

Det er min mærkesag

Kommunalpolitikere går ind i politik, fordi de er engagerede og vil gøre en forskel. Her giver nogle politikere et bud på deres personlige indslag i valgkampen. Mærkesagerne spænder lige fra vegetarmad til udlicitering.

FOR ABONNENTER

Facebook for politikere

Facebook er politikernes klart foretrukne sociale medie, når de lokalpolitiske udmeldinger skal ud over rampen. 82,7 procent bruger Facebook, mens kun 15,7 procent bruger Twitter, viser undersøgelse.

FOR ABONNENTER

Tipper borgmesterbalancen?

Socialdemokratiet er på jagt efter de borgmesterkæder, som partiet mistede i 2013. Borgmestereffekten taler for, at V holder fast, men uforudsigeligheden er total, siger eksperter.

FOR ABONNENTER

Rekordhøjt antal lokalpolitikere genopstiller

Knap 9 ud af 10 af landets 2.522 byrådsmedlemmer er ifølge ny undersøgelse klar til genvalg ved kommunalvalget til november.

FOR ABONNENTER

LA går til valg med skat i bagagen

Liberal Alliance skal repræsenteres i 49 kommuner for at opfylde partiets KV17-målsætning. Frem mod valget har partiet måttet droppe mærkesagen om topskattelettelser.

FOR ABONNENTER

SF udfordret af klumpspil på fløjen

Efter katastrofevalget i 2013, står SF nu over for endnu et svært kommunalvalg, hvor Enhedslisten og Alternativet skaber trængsel om pladserne på venstrefløjen. Men SF har gode kort på hånden, mener valgforsker. Vigtigt er det, at den interne strid i partiet er bilagt.

FOR ABONNENTER

Enhedslisten går til KV17 med fokus på ældres vilkår

10 milliarder til velfærden, forbud mod plejehjem med en enkelt, ensom nattevagt og et totalstop for plejekonkurser. Det spillede Enhedslisten ud med på partiets sommergruppemøde i Aalborg.

Skøre og skæve mennesker

Alternativet vil juble over 15-20 mandater ved kommunalvalget til november. Nogle af de lokale alternativister har dog væsentligt højere forhåbninger til valget. I Odense samledes de alle på partiets landsmøde for at tale om klima, borgerløn og kommunalvalg.

FOR ABONNENTER

Rydder ud i misforståelser og medlemmer

Nye Borgerlige går efter at blive opstillet i 80 kommuner og vinde 20 mandater til kommunalvalget i november. Men først skal organisationen opbygges og fintunes. Og der skal ryddes ud i misforståelser og uønskede medlemmer.

FOR ABONNENTER

Folkeskoler er vigtigst ved KV17

Voxmeter har spurgt vælgerne, hvad de prioriterer højest ved det kommende kommunalvalg. De nære ting som folkeskole, dagrenovation samt børnehaver og vuggestuer står højest på listen.

Partipolitikken fader ud

Lokallisterne er blevet erklæret døde i årevis. Men det skræmmer ikke René Tuekær, som går benhårdt efter, at Borgerlisten generobrer borgmesterposten i Faxe. Partipolitik har efter hans mening ikke meget at gøre med arbejder i byrådssalen.

FOR ABONNENTER

Lokallisterne nægter at dø

De er blevet erklæret døde og borte i årevis, men lokallisterne er her stadig. Udsigterne for dem er ikke lyse, siger eksperterne. Bredt favnende lister er fremtiden, mener lokallisternes formand.

FOR ABONNENTER

Kan DF lukke gabet?

Der er markant forskel på, hvor mange danskere, der sætter kryds ved DF ved hhv. folketingsvalg og kommunalvalg. I Billund stemmer 7 ud af 10 DF-folketingsvælgere på et andet parti ved kommunalvalget.

FOR ABONNENTER

Frygter Messerschmidt-effekt

Skandaler i EU og på Christiansborg kan forpurre lokale DF-ambitioner, mener fynsk spidskandidat.

FOR ABONNENTER

LA vil vælges i halvdelen af landets kommuner

Liberal Alliance skal gå fra 39 til mindst 50 mandater ved novembers kommunalvalg, siger Leif Mikkelsen på weekendens landsmøde.

Sådan vinder du valget

Hvor skal du stå på stemmesedlen, skal du frygte moderpartiets besværligheder på Christiansborg, og hvad får du egentlig ud af at komme på tv? Vi har kigget i den nyeste forskning og fundet de vigtigste konklusioner frem til dig, der stiller op til kommunalvalget til november.

FOR ABONNENTER

Ny analyse: Sociale medier flytter stemmer

Der er en håndgribelig gevinst ved at bruge sociale medier i kommunalvalgkampen, men afkastet i form af personlige stemmer svinger fra parti til parti. Tv-optrædener er stadig nummer et. Det viser en ny analyse af kommunalvalget i 2013.

FOR ABONNENTER

Strengere regler for partistøtte i kommuner

En ny aftale bringer reglerne for privates støtte til de kommunale partier nærmere reglerne for landspartiernes støtte.

FOR ABONNENTER

Fem ting kommunerne lærte af KV13

I december udvekslede kommunerne ideer og erfaringer om, hvordan den lokale valgdeltagelse kan øges. Danske Kommuner var med, og her har vi udvalgt fem erfaringer fra kommunernes arbejde med at øge valgdeltagelsen.

FOR ABONNENTER

Ny borgmesterkandidat?

Det er ikke almindeligt for et parti at skifte sin siddende borgmester ud. Men det sker, at den siddende borgmester må tage konkurrencen op som senest på Stevns, hvor nogen ønskede en ny kandidat.

FOR ABONNENTER

Hvad vil Vermund?

Det unge højrefløjsparti Nye Borgerlige vil stille op i alle 98 kommuner. Partiet har på kort tid fået samlet vælgererklæringer i stakkevis og fundet knap ti byrådsmedlemmer. Men med kun godt et år til næste kommunalvalg levner kommunalforsker dem ikke mange chancer.

FOR ABONNENTER

Kampen om kæderne er i gang

Banen er kridtet op og holdene er på plads i mange kommuner frem mod KV17. Nogle steder har der været kamp om at blive spidskandidat, mens andre måtte søge længe for at finde en borgmesterkandidat.

FOR ABONNENTER

Talenterne dyrkes i ungdomspartierne

I landets to største ungdomspartier, DSU og VU, er der stort fokus på talentarbejdet. En af de vigtigste opgaver er at skabe optimale udviklingsrammer for unge aspiranter til lokalpolitik.

FOR ABONNENTER

Kunstnerpar i valgkamp

”Jeppe og Førstedamen”, alias Giuseppe Bonifati og Linda Sugataghy, det et er navnene på de to kunstnere, der har bosat sig i Holstebro for i halvandet år at leve som kandidater til borgmesterposten for det nystiftede Kunstpartiet.

FOR ABONNENTER

Alternativet går ind i lokalpolitik

Alternativet vil ind i kommunalpolitik. De vægrer sig ved at melde konkrete ambitioner ud, men øverst på ønskesedlen står en borgmesterpost i hovedstaden og en rådmand i Aarhus. Kommunalekspert er skeptisk over for, om det unge parti kan få lokalpolitisk succes. Empirien taler imod det, siger han.

FOR ABONNENTER

Valgdeltagelse

Få din kollega og onkel til at stemme

Det er borgerne selv, som skal få deres netværk ned og stemme. Det mener de i Næstved Kommune. I 2013 vandt kommunen sølv i stemmeprocent-hop, og de håber at kunne bevare stemmeprocenten i år.

FOR ABONNENTER

Stem, stem, stem

Det løser på ingen måder hverken alle kommunernes eller for den sags skyld alle demokratiets problemer, hvis vi bare alle sammen stemmer. Men det løser da godt nok heller ikke mange problemer, hvis vi lader være.

FOR ABONNENTER

Hvad rager det mig?

I Slagelse Kommune er borgerne blevet mødt med ordene ”Hvad rager det mig?”, når de har åbnet deres postkasse. Det er titlen på den avis, som skal få flere til at indse, at valget handler om dem og deres hverdag. Samtidig skal de unge selv være med til at få andre unge til at stemme.

FOR ABONNENTER

Valgmedarbejder på turné

Assens Kommune har sendt alle skolerne et tilbud om at få et oplæg om kommunalvalget. Det tog blandt andet Fugleviglund Produktionsskole i Glamsbjerg imod, da 20 af deres elever ikke mente, at de ville stemme.

FOR ABONNENTER

Flygtninge skal til stemmeboksen

Ved sidste kommunalvalg stemte kun 45 procent af borgerne med flygtninge- eller indvandrerbaggrund i Skanderborg Kommune. Derfor er det en gruppe borgere, som kommunen denne gang vil forsøge at få fat i ved hjælp af tolke, fællesspisning og frivillige.

FOR ABONNENTER

Unge vil have huer og videoer

I Helsingør Kommune er de unge taget med på råd om, hvordan man får flere unge til at stemme til kommunalvalget. Forslagene går på alt fra huer med kampagnens navn påtrykt til videoer med kandidaterne.

FOR ABONNENTER

Demokratiet skal på skoleskemaet

Der er optimisme på demokratiets vegne hos kommunalpolitikerne. Ny rundspørge viser, at knap 64 procent af lokalpolitikerne er tilfredse med stemmeprocenten.

FOR ABONNENTER

Unge bygger talerstole til valgkampen

Der skal tænkes ud af boksen, når de unges stemmer skal fanges til kommunalvalget. Derfor har de i Roskilde Kommune valgt, at de unge skal være med til at bygge talerstole, og lære hvordan politikerne arbejder ved hjælp af et brætspil.

FOR ABONNENTER

Bordfodbold skal øge valgdeltagelsen

Valgdeltagelsen blandt de unge i Sønderborg skal være højere. Det forsøger kommunen at opnå med blandt andet pligterklæringer, hvor de unge skal skrive under på, at de stemmer til valget.

FOR ABONNENTER

Silkeborg vil gøre det igen

Ved sidste valg lykkedes det Silkeborg Kommune at vende de unges ringe stemmeprocent markant. I år vil holde fast i den positive udvikling ved hjælp af rollemodeller og postkort.

FOR ABONNENTER

Ikast-Brande kæmper for sin gode stemmeprocent

Ikast-Brande Kommune har ved de sidste to kommunalvalg haft en højere valgdeltagelse end landsgennemsnittet. Den pæne statistik skal gerne fortsætte, men det kræver, at kommunen bliver ved med at hive fat i dem, som normalt ikke stemmer.

FOR ABONNENTER

Lav stemmeprocent skaber ond spiral

Borgere med en minoritetsbaggrund har en lav stemmeprocent. Årsagen til dette kan være, at politikere med ikke-vestligbaggrund er underrepræsenteret i dansk politik, så der mangler nogen, vælgerne kan spejle sig i.

FOR ABONNENTER

Nyt våben i kamp mod lav valgdeltagelse

Der er stort potentiale for at øge valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsvalg. En ny analyse giver kommunerne og regionerne detaljerede data på, hvordan de kan gøre det.

Kandidaterne

Søren Pape stak til Wilbek

Han nævnte ikke Ulrik Wilbek direkte, men det var svært at overse, hvem justitsminister Søren Pape Poulsen (K) hentydede til, da han i weekenden var på besøg i Viborg.

FOR ABONNENTER

Truet af dårlig opførsel

Marcus Knuth (V), medlem af Folketinget og opstillet til kommunalvalget i København, mener, at byen er truet af larm, dårlig opførsel og bandekriminalitet.

Jeg kan lide at have indflydelse

Politikere bruger meget tid og hjerteblod på politik, men de kan heldigvis se resultater af deres politiske arbejde. Det gælder også Bodil Pedersen (S) fra Holstebro, som er en af de mange, der har deltaget i Danske Kommuners rundspørge.

FOR ABONNENTER

Lokallisterne mister kandidater

9.556 kandidater stiller op ved kommunalvalget. Det er knap 500 flere end ved sidste valg. Men kvinderne udgør stadig under en tredjedel.

Tredje kommunaldirektør opstiller

Tidligere kommunaldirektør i en række kommuner Allan Vendelbo stiller op for Det Konservative Folkeparti i Egedal. Han er den tredje kommunaldirektør, der kan blive byrådspolitiker ved dette valg.

Politiske modstandere stifter ny liste

Tidligere borgmester gør overraskende comeback ved kommunalvalget.

Dahlstrøm fortsætter i politik

Middelfarts fratrådte borgmester Steen Dahlstrøm (S) har fået appetit på mere politik og stiller op ved det kommende kommunalvalg.

Tidligere minister vil i byråd

Tidligere minister Tina Nedergaard stiller op i Høje-Taastrup til kommunalvalget.

Venstrekandidat vil bryde fordomme

Mustafa Sayegh stiller op til kommunalvalget for Venstre, som har få kandidater med ikke-vestlig baggrund på landsplan. Rapperen fra Kolding har blandt andet måtte høre for, at Venstre er et fremmedfjendsk parti, og at han derfor svigter andre med indvandrerbaggrund.

FOR ABONNENTER

Viborgenserne får alligevel mulighed for at stemme på en Rohde

Byrådet i Viborg får måske lov til at nyde godt af en Rohde, selvom Jens Rohde (R) har droppet sit spidskandidatur.

Borgmesterkandidat truer med at fyre ledelse

Spidskandidaten for Borgerlisten i Kerteminde kommer med kontroversielt udsagn før valget. Han vil fyre de ledende embedsmænd i kommunen, hvis listen får magten efter kommunalvalget.

70 år og klar til endnu en tørn

Ellen Tærsbøl Schmidt har været med i kommunalpolitik i 31 år. Der er dog stadig fuldt blus på den engagerede socialdemokrat fra Brædstrup, som genopstiller ved det kommende kommunalvalg.

FOR ABONNENTER

Mindre brok, mere handling

Heidi Møller Madsen arbejder selv i hjemmeplejen til dagligt. Hun mærker på egen krop, at der er ting, som kan gøres bedre. Derfor stiller hun op til kommunalvalget for Socialdemokratiet i Sønderborg, så hun selv kan være med til at skabe bedre ledelse.

FOR ABONNENTER

Næstveds erhvervsklima skal styrkes

Kommunen skal være bedre til at møde virksomhederne, og relevante medarbejdere i forvaltningen skal i erhvervspraktik. Det mener Helge Adam Møller (K), der går efter at sætte fokus på erhvervsklimaet fra borgmesterstolen i Næstved efter KV17.

FOR ABONNENTER

Ærø skal være børnenes ø

Lars Rimfalk Jensen er kandidat for Ærø Plus, og det vigtigste for ham er at bevare Ærø på landkortet. Han valgte i april at flytte til øen for at komme ud og opleve naturen. Han håber, at andre vil følge hans eksempel.

FOR ABONNENTER

EU-parlamentariker stiller op i Gentofte

Tidligere TV-journalist og nuværende medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard stiller op for Venstre i Gentofte Kommune.

FOR ABONNENTER

Kommunerne skal gå efter et affaldsfrit Danmark

Visionen for et affaldsfrit Danmark i 2050 er også kommunernes ansvar, og affaldssortering er et godt skridt på vejen. Det mener Kathrine Olldag, der stiller op for Radikale Venstre ved KV17.

FOR ABONNENTER

Insiderviden i byrådet

Carsten Sørensen, som stiller op for DF i Frederikshavn, kan bidrage med viden, som mange andre politikere ikke har. Han har selv været anbragt uden for hjemmet og har mærket systemet på egen krop.

FOR ABONNENTER

Pengene skyller ud af kommunen

Offentlige ydelser skal følge statsborgerskabet. Det mener Allan Berg, som er spidskandidat for Nye Borgerlige i Lemvig.

FOR ABONNENTER

Udsatte skal have gratis psykologhjælp

Københavns Kommune skal tilbyde deres unge og udsatte gratis psykologhjælp, og psykiske lidelser skal sidestilles med fysiske. Det vil Neil Bloem (SF) kæmpe for, hvis han bliver valgt ved KV17.

FOR ABONNENTER

Viceborgmester tilbage på KV17 kurs

Anne Nygaard (R) blev i 2013 et af kommunalvalgets store overraskelser i Aarhus. Da partiforeningen ikke satte hende i toppen af listen til KV17 slog det hende ud af kurs, og hun tog en tænkepause. Personlige opfordringer fjernede tvivlen. I forbindelse med byrådsmødet i aften onsdag meddeler den populære viceborgmester, at hun alligevel genopstiller.

FOR ABONNENTER

Søren Enemark vil tilbage i lokalpolitik

Glostrups tidligere borgmester Søren Enemark arbejder på et comeback i lokalpolitik. Den lokale partiformand bakker op, men er bekymret. Enemark mener, at han stadig har drive, og han interesserer sig ikke for historien.

Venstre i København opruster med folketingsmedlem

Københavner-afdelingen af Venstre spiller ind med et stærkt kort i kampen om hovedstaden. Folketingsmedlemmet Marcus Knuth er klar på stemmesedlen til KV17.

Politik udfordrer tankerne

Henriette Obitsø Mølgaard har siden 2012 været politisk aktiv hos Liberal Alliance. Det har udfordret hendes tankesæt og givet hende mulighed for at lære mere om, hvordan andre tænker.

FOR ABONNENTER

Færre hjemløse på Frederiksberg

Det sociale ansvar over for udsatte borgere skal i fokus. Det mener socialudvalgsformand, Pernille Høxbro (K), der gerne vil reducere antallet af hjemløse unge i Frederiksberg Kommune.

FOR ABONNENTER

Handicappede skal integreres

Der skal mere fokus og flere penge til handicapområdet i Aarhus, så de handicappede kan integrere sig i kommunens almindelige liv. Det mener Keld Hvalsø Nedergaard, spidskandidat for Enhedslisten.

FOR ABONNENTER

Det helt grønne Langeland

Langeland skal være bedre til at bruge deres bæredygtige energi, og her skal infrastrukturen i fokus, mener Carsten Roed Jensen som stiller op til KV17 for Alternativet. Han vil gerne gøre kommunen til landets gode eksempel inden for grøn energi.

FOR ABONNENTER

Sygefravær skal bekæmpes med dialog

Medarbejderne skal tages med på råd, og der skal lyttes til deres indsigelser og behov, hvis sygefraværet i Billund Kommune skal ned. Det mener den socialdemokratiske spidskandidat, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

FOR ABONNENTER

Private job er lig med velfærd

Flere private job i Roskilde Kommune er vejen til velstand og velfærd. Det mener byrådspolitiker og tidligere bankdirektør Lars-Christian Brask (V).

FOR ABONNENTER

Fra østarbejder til byrådskandidat

Den 31-årige litauer Villy Juknelis kan blive den første østarbejder i et dansk byråd. Han stiller op for SF i Kolding til kommunalvalget og vil især kæmpe for en grønnere kommune.

FOR ABONNENTER

Eks-topchef går ind i politik

Odder Kommunes forhenværende kommunaldirektør, Jesper Hjort, stiller op for Socialdemokratiet til valget til november.

FOR ABONNENTER

Fra trænerbænken til byrådssalen

Den tidligere AaB- og Vendsyssel FF-træner Søren Kusk skifter fodboldbanen ud med byrådet og stiller op for Socialdemokraterne i Aalborg.

FOR ABONNENTER

Ny SF-spids i København

30-årige Sisse Marie Berendt Welling er SF’s nye spidskandidat i København. Samtidig bliver hun ny politisk leder for SF-gruppen på Københavns Rådhus.

FOR ABONNENTER

Valg kronikker

Glæden ved politik

Lokalpolitik er rasende interessant, og der sker hele tiden noget nyt i Aalborg, hvor denne kronikør blev valgt ind, da transformation af kommunen fra industri og provinspræg til moderne kultur- og uddannelsesby med storbypuls så småt var begyndt at vise sig.

FOR ABONNENTER

Hvad er det lige, de har gang i på rådhuset?

Johannes Lumholt er med egne ord havnet i et parti uden en historie, han skal forholde sig til, når han handler politisk. Det er spændende og giver gode muligheder for at virke til gavn for decentralisering, hvor han kan medvirke til at give folk flere muligheder for at træffe beslutninger for deres eget liv.

FOR ABONNENTER

Tag springet

Byrådsmedlem i Aarhus Maria Sloth (Enh.) har det lidt svært med politiker-titlen, men hun vil altid være politisk aktiv og opfodrer dem, som har lyst, til at tage springet og stille op.

FOR ABONNENTER

SystemDanmark gav mig en tur i karussellen

Da jeg var 15 år, blev min far ramt af demens. Eftersom han kun var i starten af 40’erne, kortsluttede SystemDanmark. Jeg var ganske paf over, at vores højtbesungne velfærdssamfund ikke kunne hjælpe.

FOR ABONNENTER

Fra Folketinget over Norsk Hydro til Gentofte

Hans Toft, opvokset i et politikerhjem, blev valgt som det yngste folketingsmedlem nogensinde. Det blev til en enkelt periode, og så en lang pause inden fascinationen ved at være i tæt kontakt med borgerne førte til kommunalbestyrelsen i Gentofte.

FOR ABONNENTER

Hvorfor gider du i grunden?

”Hvorfor gider du i grunden?”, spurgte min nabo en dag, vi stod og snakkede henover hækken. Baggrunden var en sparerunde, hvor vi igen i byrådet skulle træffe svære valg.

FOR ABONNENTER

Man må hjælpe sin næste

Melanie Simick er medlem af Mariagerfjord Byråd for Alternativet. Med en mor født i England og en far født i det nordlige Indien, blev hun tidligt opmærksom på de problematikker, der kan være for indvandrere og flygtninge.

FOR ABONNENTER

Konflikt eller bredt samarbejde om resultater

Knud Erik Hansen havde ingen planer om at gå ind i kommunalpolitik før november 1993, hvor en socialdemokratisk valgsejr blev slettet, da to byrådsmedlemmer brød med partiet.

FOR ABONNENTER

Ask what you can do

Spidskandidat for Venstre i København fortæller her som den første af en række politikere om, hvad der gjorde hende til kommunalpolitiker: Mødet med Kennedy School of Government.

FOR ABONNENTER

Kampen om borgmesterstolen

Borgerlige enige om borgmestermodel

En god gammeldags afstemning blandt de nyvalgte byrådsmedlemmer skal afgøre borgmesterposten ved borgerligt flertal.

Spidskandidater forbereder sig på endnu et drama

Kommunalpolitik er ikke kedeligt, når man bevæger sig nord for hovedstaden og rammer Lyngby-Taarbæk. Alt kan ske, siger spidskandidaterne fra de tre største partier, som alle tror på, at de har en reel chance for at vinde borgmesterposten.

FOR ABONNENTER

Spidskandidat nægter at give op

Morten Lintrup kæmper videre for en plads i byrådet i Frederikssund, selv om han for nylig blev ekskluderet af Nye Borgerlige.

Nye Borgerlige fyrer spidskandidat

Facebook-kommentar har fået Nye Borgerlige til at sparke sin spidskandidat i Frederikssund ud.

Suppleanten bliver ny borgmester

43-årige Mia Nyegaard bliver radikal spidskandidat og Københavns nye beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Langeland skal prale lidt mere

Spidskandidaterne til kommunalvalget på Langeland er enige om, at der skal flere mennesker til den Sydfynske ø. Det skal blandt andet ske ved bedre branding. SF’s spidskandidat vil brande øen som et biodynamisk forbillede.

FOR ABONNENTER

K-konger klar til kamp

De Konservative vil kæmpe for at bevare de 13 borgmesterposter og 200 byrådsmedlemmer efter valget til november. Det lille partis mange borgmesterkæder giver partiet en mulighed for at tale om sejr i modvind, siger kommunalekspert. De kommunale succeshistorier har sikret partiets overlevelse, siger borgmester.

FOR ABONNENTER

Thisted trænger til at få renset luften

En borgmester, der bliver ladt i stikken af sit eget bagland og derefter vælger at skifte parti midt i en valgperiode. En opposition, der føler sig sat uden for indflydelse af en smal konstituering. Det er ikke gået stille af i Thisted i denne periode.

FOR ABONNENTER

Tre i spil som K-borgmester i Thisted

Thisteds nuværende borgmester Lene Kjelgaard (K) skal duellere med to partikolleger om tronen ved kommunalvalget til november.

Borgmesterkampen bliver tæt i Vejle

Et kludetæppe af små partier og lister gør kommunalvalget til en spændende og uforudsigelig størrelse i Vejle Kommune.

FOR ABONNENTER

Radikale vil have borgmesterpost

Radikale Venstre i Mariagerfjord går efter borgmesterposten til kommunalvalget i efteråret. Med henblik på at få ambitionen til at gå i opfyldelse har vælgerforeningen hevet bysbarnet fra Hadsund, Casper Hedegaard, hjem fra København.

18-årig bliver spidskandidat

Enhedslisten i Randers måtte skifte spidskandidat. Den ny er en 18-årige htx-studerende.

Helge Adam Møller går igen efter borgmesterstolen

Konservative i Næstved har nu valgt deres spidskandidat. Endnu en gang bliver det Helge Adam Møller, der skal jagte borgmesterkæden.

Fem vil stå i spidsen for V på Langeland

Bestyrelsen i Venstre på Langeland vil ikke pege på en af de fem kandidater, som vil være partiets nye spidskandidat. Det bliver op til medlemmerne at vælge mellem de fem.

Borgmesterjagten er sat ind

Dansk Folkeparti mangler stadig at få den første borgmesterkæde om halsen. Men rundt omkring i landet titter kandidater med en DF-borgmester i maven frem.

FOR ABONNENTER

Stor interesse for ny borgmesterliste

Stevns’ borgmester trækker tidligere partifæller med over i Borgerlisten Nyt Stevns.

Jens Ive genvalgt som borgmesterkandidat

Venstre i Rudersdal har på et opstillingsmøde genvalgt borgmester Jens Ive, som partiets borgmesterkandidat ved årets kommunalvalg.

DF i Odense klar med farverig spidskandidat

Det bliver den tidligere nøgenmodel og nuværende piercer, der med en klar værdipolitisk profil skal stå i spidsen for Dansk Folkeparti i Odense til kommunalvalget.

V har fundet en ny spids i Hjørring

Tredje gang var lykkens gang for Henrik Jørgensen, der bliver Venstres bud på en borgmester i Hjørring.

Schow vandt og bestyrelsen trak sig

Efter længere tids uro står det fast, at Venstre stiller med Søren Schow som spidskandidat på Bornholm. Han vandt kappestriden med den lokale partiforenings bestyrelse.

Fyringstruet spidskandidat: Kritikken er forrykt

Spidskandidat for Venstre på Bornholm forstår ikke partiets kritik af sit arbejde, og melder sig klar til at kæmpe om spidskandidaturet. Det er et valg mellem mig og bestyrelsesformanden, siger han.

Jeg vil helst være brobygger

Tonni Hansen er SF’s spidskandidat på Langeland. Han er også næstformand i SF og en af dem, som partiformand Pia Olsen Dyhr spår gode chancer for en borgmesterpost.

FOR ABONNENTER

Klinten der splintrede Venstre i Stevns

Eksklusion, kupforsøg og højspændt konflikt kulminerede i Stevns. Den siddende borgmester forlader sit parti, hvor han kalder moralen lav og tonen voldsom og ubehagelig. De resterende medlemmer skal samle stumperne.

FOR ABONNENTER

Borgmesterkandidater vil skabe liv i småbyer

Landdistrikterne i Køge Kommune kan se frem til forbedringer, uanset om det er K, S eller V, der ender med borgmesterposten i 2017. Småbyer og landområder skal nemlig gøres mere attraktive, så medarbejderne på de mange nye arbejdspladser vil flytte til kommunen.

FOR ABONNENTER

Venstre Bornholm vil fyre spidskandidat

Blot otte måneder før kommunalvalget vil Venstre på Bornholm fyre spidskandidat Søren Schow og køre en anden i stilling til novembervalget. Schow tager kampen op.

Trekantsdramaet efter Touborg

Touborg (SF) har takket af og overladt Danmarks sidste SF-kommune til sin socialdemokratiske kollega Carsten Rasmussen. Om et år starter valgkampen, og banen er kridtet op til et slag om, hvilken vej den grønne kommune nu skal gå.

FOR ABONNENTER

V-udfordring i Thisted

Den interne splid i Venstre i Thisted om borgmesterkandidaturet får nu Niels Jørgen Pedersen til at stille op mod siddende borgmester Lene Kjelgaard Jensen (V).

FOR ABONNENTER

Splittelse om Venstres borgmesterkandidat i Thisted

Otte ud af Venstres ti medlemmer i Thisteds kommunalbestyrelse ser gerne en anden borgmesterkandidat end Lene Kjelgaard Jensen.

FOR ABONNENTER

Venstre-løvinder kæmper om magten

Der er dømt topopgør i Venstre i København, når partiets menige medlemmer skal stemme om, hvem der skal være førsteudfordrer til Frank Jensen (S).

FOR ABONNENTER

Ny Venstre-spids i Hjørring

50-årige Vibeke Haaning bliver Venstres nye borgmesterkandidat til det kommende kommunalvalg i november 2017. Det står klart efter en nervepirrende afstemning i sidste uge.

FOR ABONNENTER

Kvindekamp i Frederikshavn

Alt tyder på, at der ved KV17 vil være flere kvindelige borgmesterkandidater end tidligere. I svingkommunen Frederikshavn er det jern og fisk, der tæller, men uanset hvad, så sidder der med al sandsynlighed fortsat en kvinde i borgmesterstolen efter det kommende valg.

FOR ABONNENTER

Ulrik Wilbek vil være borgmester

Han har fået utallige medaljer hængt om halsen i sin karriere som håndboldtræner, men i 2017 kan det blive borgmesterkæden, den 57-årige tidligere kommunalpolitiker Ulrik Wilbek skal bære.

FOR ABONNENTER

Spidskandidaterne

Sig hvad du mener – det kan du også huske i morgen

For Theresa Berg Andersen handler det om at få de små ting igennem, som har betydning for folks nære velfærd. Hun brænder for at hjælpe de svage, som ikke selv råber højt, og det gør hun nu som SF’s spidskandidat i Vesthimmerlands Kommune.

FOR ABONNENTER

Fra venstremand til radikal

Det skader muligheden for ordentlig debat, når et parti sidder med størstedelen af magten. Det mener Ulrich Kristensen, som stiller op for Radikale til kommunalvalget i Billund.

FOR ABONNENTER

Fandt glæden ved politik igen

Efter flere års arbejde i Socialdemokratiet tabte Arne Bech glæden ved politik. Men Hvidovrelisten har givet ham fornyet optimisme og tro på, at en dialogbaseret lokalliste kan skabe et nyt fællesskab og nærvær med lokalsamfundet.

FOR ABONNENTER

Ud med blokpolitikken

Der skal gøres op med den blokpolitik, som hersker i Gentofte Kommune. Det mener Enhedslistens spidskandidat, Jeanne Toxværd, som kalder samarbejdet mellem en håndfuld af partierne for ”Forenede Konservative”.

FOR ABONNENTER

Kend den lille kommunale tabel

Medarbejderne skal være lige så godt bekendt med politiske beslutninger, som med den lille tabel, mener S-spidskandidat i Kerteminde Kasper Olesen. Alt for mange politiske ideer ender med at ryge i skrivebords-skuffen, hvor ingen nogensinde kigger på dem igen.

FOR ABONNENTER

Gudskelov at man er pædagogisk uddannet

Man skal sige, hvad man mener og mene, hvad man siger. Det er det motto, som Mette Thiesen fører politik efter. Hun blev træt af, at man gav løfter, men ikke førte dem ud i livet, og derfor valgte hun at skifte De Konservative ud og blive spidskandidat for Nye Borgerlige i Hillerød.

FOR ABONNENTER

Niko vil give borgerne deres eget mandat

København skal være en by, som andre spejler sig i. Det skal være den bedste by for verdenen. Sådan lyder Niko Grünfelds vision for Københavns Kommune, når han stiller op som Alternativets spidskandidat. Det gælder om at skabe forandringer lokalt, for at sikre fremskridt globalt.

FOR ABONNENTER

Løkke prikkede mig på skulderen

Ulrik Wilbek er for mange et kendt ansigt, især inden for håndboldens verden. Nu vender han tilbage til sit andet hjertebarn, lokalpolitikken, som spidskandidat for Venstre i Viborg Kommune.

FOR ABONNENTER

Farvel til

Johnny og den lange parentes

Esbjergs borgmester havde ikke forestillet sig en politisk karriere. Men det blev til 24 år, og det er en forandret by, som Johnny Søtrup (V) siger farvel til, når han åbner døren til et nyt liv med luft i kalenderen og tid til børnebørnene.

FOR ABONNENTER

Anna Mee Allerslev trækker sig

Den radikale beskæftigelses og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev trækker sig som borgmesterkandidat. Det skriver Jyllands-Posten. Meldingen kommer efter en stribe sager om Anna Mee Allerslev, der har floreret i medierne siden september.

Tidligere borgmesterkandidat stopper

Venstres viceborgmester i Næstved Kommune, Karsten Nonbo, siger farvel til politik, når der er kommunalvalg 21. november.

Gladsaxes borgmester går af

Karin Søjberg Holst (S) stopper 10. juli som borgmester i Gladsaxe. Hendes efterfølger bliver nuværende formand for seniorudvalget og socialdemokratisk spidskandidat, Trine Græse.

Ø-borgmester trækker sig

Langeland skal med sikkerhed have ny borgmester til næste år. Bjarne Nielsen (V) har nemlig besluttet sig for ikke at genopstille som borgmesterkandidat.

Spidskandidat trækker sig

Venstre skal finde en ny spidskandidat i Hjørring Kommune, efter at Vibeke Haaning for nylig meddelte, at hun trækker sig fra posten og forlader lokalpolitik.

FOR ABONNENTER

Søjberg fik letbanen på skinner

Gladsaxes borgmester gennem 14 år, Karin Søjberg Holst (S), stopper, når denne valgperiode slutter. Hun har været med til at få den københavnske letbane til at blive en realitet.

FOR ABONNENTER

Vejle skifter borgmester før tid

Fra 1. marts hedder borgmesteren i Vejle Jens Ejner Christensen (V). Arne Sigtenbjerggaard stopper for ikke at skygge for efterfølgeren.

FOR ABONNENTER

Borgmesteren der ikke gav op

Willy Eliasen (V) har som borgmester taget turen fra en lille kommune til den større og sammenlagte. En tur der blev lidt længere end planlagt. Nu siger han snart stop.

FOR ABONNENTER

Bykonge genopstiller ikke

Efter 23 år som borgmester i den vestjyske kommune Esbjerg har Johnny Søtrup (V) besluttet, at det ikke bliver til mere end seks perioder som borgmester.

FOR ABONNENTER

Enevoldsen stopper

Ved næste valg kommer Ringkøbing-Skjerns borgmester, Iver Enevoldsen (V), ikke til at stå øverst på Venstres kandidatliste. Han har valgt ikke at genopstille som borgmester.

FOR ABONNENTER

Skriv hvad du søger