SENESTE NYT OM KV21

Marcel Meijer tager borgmesterkæden tilbage på Samsø

Konstitueringsaftalen mellem Venstre og Socialdemokratiet er brudt, og der er nu flertal for, at Marcel Meijer (S) kan fortsætte som borgmester.

Afgående borgmester tager orlov

Odsherreds borgmester Thomas Adelskov (S) tager orlov fra byrådet, da hans kone er alvorligt syg med kræft og lægerne har vurderet, at der nu ikke er mere at gøre.

Politimand nægter udvalgsarbejde sammen med eks-autonom

Nikolaj Frederiksen (K) vil ikke beholde sin plads i kultur- og fritidsudvalget i Hillerød, når Søren Lerche (SF) efter 1. januar bliver formand. Det skyldes Søren Lerches fortid som autonom.

En enkelt stemme dukkede op under fintælling

Der kom ikke meget ud af at tælle stemmerne op en ekstra gang i Sønderborg.

Leon Sebbelin: Derfor peger vi på Martin Damm som KL-formand

Der skulle målfoto til for at afgøre, hvem Radikale Venstre støtter som formand for KL, erkender det nuværende radikale bestyrelsesmedlem.

Radikale peger på Martin Damm som ny formand for KL

Alt peger på, at Jacob Bundsgaard (S) må give depechen videre til Martin Damm (V), når KL til marts får ny formand.

Ministerium satte foden i overfor plan om nye forvaltninger

Kan man have to rådmænd i samme forvaltning, spurgte Odense Kommune indenrigs- og boligministeren. Svaret er et klokkeklart nej.

Efter klage: Sønderborg tæller stemmer om

En klage fra Det Konservative Folkeparti får nu kommunen til at skride til en ny fintælling af stemmerne til kommunalvalget.

Byrådsveteran går enegang i konstituering og forlader sit parti efter 50 år

Længere tids kontroverser mellem Lars Abel og Det Konservative Folkeparti har nu ført til, at han har forladt partiet helt.

Her er byrådenes store udfordringer

Efter nytår tager en række gen- og nyvalgte kommunalpolitikere fat på en ny valgperiode og står over for nye udfordringer. En række aktører giver her deres bud på, hvilke største udfordringer der kommer til at præge de kommende fire år for de nye byråd og kommunalbestyrelser.

Det kommunalpolitiske danmarkskort

Få det fulde overblik med det opdaterede kommunalpolitiske danmarkskort.

Den konservative kronjuvel er røget

Efter et på alle måder historisk valg på Frederiksberg overtager Michael Vindfeldt (S) borgmesterposten, men med en bemærkelsesværdig magtdeling med Radikale Venstre. Konservative måtte med blanke øjne erkende nederlaget og tilbydes nu udvalgsformandsposter.

Holbæks stjerneskud satte rekord

Christina Krzyrosiak Hansen (S) sikrede Socialdemokratiet absolut flertal i Holbæk, hvor hun også kan fortsætte som borgmester efter at have høstet 46 procent af alle personlige stemmer i kommunen.

Eva Kjer Hansen tabte til Pape- og Villyeffekten

Det, der blev kaldt præsidentvalgkampen i Kolding mellem de to eksministre – Eva Kjer Hansen og (V) og Villy Søvndal (SF) – tog en højst usædvanlig drejning. Den blå familie viste sig at være dysfunktionel. Ind på scenen trådte den konservative Knud Erik Langhoff og præsenterede en konstitueringsaftale mellem K, S, SF og R, der gjorde ham til borgmester.

Ingen digitalisering af valghandlingen i nyt valgsystem

Det var sidste gang, der var kommunalvalg med gode gamle KMD Valg, der har understøttet alle typer valg i årtier. Systemet er nu sat i udbud af kommunernes it-fællesskab KOMBIT. Men trods udsigten til et nyt system er der ingen digitalisering af valghandlingen på vej.

Sådan gik det partierne ved KV21

Der var sejrherrer, og så var der syngende vælgerlussinger. På landsplan kunne landets partier mærke vælgernes dom ovenpå KV21, der kostede nogle dyrt – et enkelt parti så dyrt, at der nu er lagt op til formandsvalg – mens andre sikrede sig overraskende borgmesterposter og noterede flot fremgang. Danske Kommuner bringer her et overblik.

Enhedslisten skabte ravage og misser rådmandspost, men er alligevel tilfreds

Der bliver ikke ændret på fordelingen af rådmandposter i Odense, men Enhedslisten får et sæde i økonomiudvalget.

De nye byråd: Her bliver det i familien

I flere kommuner skal familiemedlemmer og kærestepar arbejde tæt sammen de kommende fire år, når de sammen træder ind i byråd og kommunalbestyrelser.

Lokallisternes valg: En borgmesterpost og nul stemmer

Lokallisterne fik en enkelt borgmesterpost til kommunalvalget, men der var også en mindre del, der ikke fik en eneste stemme.

Ny konservativ borgmester skal favne Enhedslisten og Dansk Folkeparti

Efter et jordskredsvalg på Bornholm havnede borgmesterposten hos nyvalgte ­Jacob Trøst fra Konservative, der skal lede en utraditionel alliance med Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. ”Der er højt til loftet,” siger Jacob Trøst.

Valgobservatører: Vi undrer os over anonyme donationer

Europarådets valgobservatører har overværet kommunal- og regionalvalg i Danmark. Det kan blive et kritikpunkt, at man i Danmark kan give anonyme donationer til politikere.

8 partier, 38 nye, 13 med absolut flertal: Sådan ser borgmester-landkortet ud

Dragør blev den sidste kommune på landkortet, som fik ny borgmester på plads. Dermed er der sat navn på borgmestrene i alle 98 kommuner efter 1. januar – med forbehold for, at konstitueringerne ikke er endeligt vedtaget. Danske Kommuner bringer her borgmesterfakta.

PARTIERNES KAMPFORM

EL vil smide storbystempel

Enhedslisten fornemmer et godt rygstød frem mod kommunalvalget og stiller op i flere kommuner end nogensinde. Det viser, at det ikke kun er et storbyparti, mener partiet selv.

DF: Vi ved godt, det bliver et udfordrende valg

Trods stormvejret vil Dansk Folkeparti kæmpe, alt hvad det kan, for et godt resultat ved kommunalvalget. Men det bliver svært, lyder det.

Pape forventer flere borgmesterposter

Det Konservative Folkeparti er lige nu mere populært, end det har været i mange år. Derfor har formand Søren Pape Poulsen også en ydmyg forventning om, at partiet går frem ved kommunalvalget, og at flere borgmesterkæder kommer på konservative hænder.

R vil være et parti for hele landet

Radikale Venstre har haft et par turbulente år og oplevet tilbagegang i antallet af medlemmer. Partiet håber dog på et godt kommunalvalg, selvom ingen får på puklen for ikke at sikre sig en borgmesterkæde.

Socialdemokratiet vil være størst – igen

Socialdemokratiet vil være det største parti på det kommunalpolitiske landkort, sikre sig flere borgmesterposter samt holde på dem, partiet allerede har. Opbakningen til regeringspartiet mærkes ude i det kommunale landskab.

FOR ABONNENTER

Nye Borgerlige vil tidoble antallet af mandater

10 sæder i byrådssalene rundt om i Danmark skal gerne være faldet i Nye Borgerliges hænder efter kommunalvalget, lyder det fra partiet, der spår sig selv gode chancer.

KD mærker medvind

Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, forventer, at partiet vil mærke fremgang ved det kommende kommunalvalg. Men fremgang skal ikke kun tælles i mandater, understreger hun.

Kirstine Bille vejrer morgenluft

Den tidligere SF-borgmester i Syddjurs ser fortrøstningsfuldt frem mod et valg, hvor kommunen skal have ny borgmester. Det skal helst være mig, siger hun.

Ole Birk Olesen spår svært valg for Liberal Alliance

Mens Ole Birk Olesen (LA) regner med, han selv vil opnå stemmer nok til en plads i Københavns Borgerrepræsentation, forventer han generel tilbagegang til partiet ved kommunalvalget.

Vi ved godt, det ikke ­bliver nemt

Venstre er med formand Jakob Ellemann-Jensens egne ord ikke i krise, men i gang med et genopretningsarbejde. Men der er også andet end landspolitik, der spiller ind på kommunalvalget, siger han.

FOR ABONNENTER

Skriv hvad du søger