Vikingeskibsmuseet: En brutal nedrivning af et brutalt mesterværk

Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabsarkitektur

Af: Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabsarkitektur

Den: 21.03.2018 kl. 09:04

Det er begrædeligt at manglende, løbende vedligeholdelse nu betyder, at fremtiden for Vikingeskibsmuseet i Roskilde er truet. Flere har foreslået bygningen affredet og nedrevet, senest Roskilde kommune og Vikingeskibsmuseets egen bestyrelse og dermed ejere.

Vikingeskibsmuseet i rå beton er let og elegant. Bygningen består af tydeligt sammensatte geometriske figurer, og der er ingen skillevægge, hvilket er genialt som ramme for en udstilling af skibene, som derfor står samlet i ét kæmpe rum. Bygningen, der er tegnet af arkitekt Erik Christian Sørensen, er opført i 1969 og er et af de fornemmeste eksempler på den såkaldte brutalistiske arkitektur i Danmark. Det er en af de smukkeste brutalistiske bygninger i Danmark tegnet af Erik Christian Sørensen og opført i 1969. 

Vikingeskibsmuseet blev fredet allerede i 1997. Mindre end 30 år efter bygningens opførelse var man klar over, at her var der tale om et ikonisk byggeri.  Her forenes lethed og elegance med rå beton under indflydelse af japansk arkitektur, det arkitektsyn der går under betegnelsen ”brutalisme”. Vi har ikke mange eksempler på denne moderne arkitektur, derfor skal vi passe ekstra godt på det, vi har. 

Vi må kunne forvente, at offentlige myndigheder, her Roskilde kommune og et museum støttet med offentlige midler, går forrest i bevaringsindsatsen for vores fornemmeste bygninger, nemlig de fredede. Problemerne i Vikingeskibsmuseet er blevet påpeget igennem mange år, uden at der er sket en udbedring af skaderne. Det har vist sig at være katastrofalt for Vikingeskibsmuseet.  Det er stærkt kritisabelt og må ikke bruges som et argument for nedrivning. Såvel det Særlige Bygningssyn som Slots- og Kulturstyrelsen fastholder fredningen af Vikingeskibsmuseet. Arbejder på Vikingeskibsmuseet er påkrævet, det er der ingen tvivl om, men undersøgelser fra Teknologisk Institut viser, at selve hallen ikke er i så dårlig stand, som man kunne have frygtet, og,med den rette restaurering kan den bevares til glæde for os alle sammen. 

Før ministeren træffer den endelige afgørelse, bør hun lytte til sine egne rådgivere, herunder Det Særlige Bygningssyn, Slots- og Kulturstyrelsen og Teknologisk Institut, og fastholde fredningen. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Vikingeskibsmuseet: En brutal nedrivning af et brutalt mesterværk Felter med * skal udfyldes
 
Af: Jesper Grevsen
Nivaagaards Malerisamling
Den 26.03.2018 kl. 22:33

Vikingeskibsmuseet

svar på: Vikingeskibsmuseet: En brutal nedrivning af et brutalt mesterværk

Selvfølgelig bør Vikingeskibsmuseet bevares, da det er vigtigt, at fyrtårnene inden for arkitekturen vedbliver at stå som monumenter, også i fremtiden.
Mvh Jesper E. Grevsen, Museumsforvalter Nivaagaards Malerisamling

Skriv hvad du søger