Vi skal løbe efter det rigtige

borgmester Steen Vindum (V), Silkeborg Kommune

Af: borgmester Steen Vindum (V), Silkeborg Kommune

Den: 22.11.2018 kl. 10:51

I Silkeborg ønsker vi at føre en aktiv arbejdsmarkedspolitik, som giver mening både for den enkelte borger og for fællesskabet. Vi vil gerne måles på vores beskæftigelsesindsats, men vi skal måles på det rigtige, så vi ikke løber i en forkert retning.

En sådan forkert retning kom Beskæftigelsesministeriet med for et par uger siden. Ministeriet offentliggjorde en ny rangliste over resultaterne af kommunernes indsats for at få borgere væk fra offentlig forsørgelse. Ved at rangliste kommunerne fra 1 til 98 ud fra deres resultater får kommunerne en tilskyndelse til at gøre en endnu bedre indsats. 

Problemet i den nye rangliste er, at over halvdelen af de ledige ikke indgår i opgørelsen. Det er borgere på førtidspension, fleksjob, ledighedsydelse og ressourceforløb. Derfor bliver ranglisten misvisende, og den kan i stedet sende kommunerne i en forkert retning.

I ranglisten bliver vi vurderet bedre, hvis vi opgiver indsatsen overfor for eksempel udsatte kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere med komplekse problemer og blot tilkender dem førtidspension i stedet for at tilbyde en kvalificeret og tålmodig indsats, der fører til hel eller delvis selvforsørgelse. 

Vi bliver også vurderet bedre, hvis vi flytter flere borgere til ressourceforløb eller ledighedsydelse, men er det bedre end at være på for eksempel jobafklaringsydelse, revalidering, uddannelseshjælp eller kontanthjælp?

Vi ønsker ikke at parkere folk på førtidspension eller at kassetænke ved at flytte borgere til bestemte ydelser. Mange på kanten af arbejdsmarkedet er glade for fortsat at være en del af fællesskabet. Desuden vil det koste os et tocifret millionbeløb, hvis vi begynder at tilkende endnu flere førtidspension for at komme til at ligge bedre på ministeriets rangliste. Det giver ingen mening.

Den nye rangliste kan sende kommunerne i den forkerte retning og borgere på permanent offentlig forsørgelse. Det er skidt for både de berørte borgere, for samfundsøkonomien og for vores muligheder for at skabe en kvalificeret og effektiv beskæftigelsesindsats. Derfor har vores Arbejdsmarkedsudvalg besluttet, at vi i Silkeborg ikke vil bruge den nye rangliste fra Beskæftigelsesministeriet til at vurdere vores beskæftigelsesindsats. 

Andre kommuner må på samme vis gøre op med sig selv, i hvilken retning, de vil løbe.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Vi skal løbe efter det rigtige Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger