Verdensmålene giver mening – så bare kom i gang

Af: Borgmester Trine Græse, Gladsaxe Kommune

Den: 24.09.2020 kl. 18:21

I dag fejrer vi femåret for FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling. Med kun ti år til målstregen er det derfor tid til at gøre status. Og selvom det går den rigtige vej, er der stadig langt til mål. Derfor skal vi nu sætte alle sejl til i kampen for en bæredygtig omstilling.

For to uger siden igangsatte Regeringen med finansminister Nicolai Wammen i spidsen arbejdet med en national handlingsplan for arbejdet med FN’s verdensmål på tværs af alle ministerier. Det er et positivt og vigtigt initiativ. Men er det nok til at sikre, at vi kommer i mål med verdensmålene i 2030? For det er ikke nok bare at tilføje en ekstra passage i et lovforslag eller sætte et ikon på forsiden af en politik. Og det er heller ikke nok at lave enkeltstående projekter på tværs af ministerierne. Verdensmålene skal integreres helt ind i driften i det enkelte ministerium, hvis det skal flytte noget. Det viser vores erfaringer fra Gladsaxe.

Bæredygtig omstilling er en mærkesag for Gladsaxe Kommune. Som den første kommune i Danmark har vi indarbejdet verdensmålene i hele vores måde at arbejde på. I dag – godt tre år efter vi gik i gang, gennemsyrer verdensmålene hele vores organisation. Det gælder vores kommunestrategi Gladsaxestrategien, budgetter og styringshierarki af strategiske aftaler, som forvaltninger, afdelinger og enheder navigerer efter, og helt ud i den daglige drift.

Og det virker. Gladsaxestrategien er ikke bare et dokument i en skuffe. Det lever overalt i organisationen, og hver dag omsætter ledere og medarbejdere ordene til handlinger på alle vores kommunale arbejdspladser. Verdensmålene giver mening og er blevet en fælles ramme, som vi alle kan forstå og omsætte – både på arbejde og hjemme i privaten.

Tag for eksempel vores indkøbspolitik: Vi bruger vores indkøb til at fremme bæredygtig omstilling. Vi køber grønt og bæredygtigt og stiller krav til leverandørerne om miljømæssig-, social- og økonomisk ansvarlighed.
Vi energieffektiviserer vores bygninger. Og lige nu river vi en gammel og udtjent skole nænsomt ned og lader den genopstå som verdens første cirkulære børnehus – og svanemærket selvfølgelig. For i Gladsaxe bygger vi kun svanemærkede børnehuse.

Vi skaber vild natur med vilje og har de seneste to år fået fire nye insektarter til Gladsaxe. Vi lader får pleje vores grønne arealer og snart får de også hjælp fra vilde heste. Når vi klimatilpasser, tænker vi rekreativt sammen med vores borgere med det resultat, at vi to gang har fået udnævnt et klimatilpasningsprojekt som et af de 100 mest visionære i verden.

Men verdensmålene er mere end klima og grønne indkøb. Det handler også om social ansvarlighed, uddannelse og partnerskaber. Arbejdet med verdensmålene har spredt sig som ringe i vandet og skabt nye partnerskaber og fællesskaber i Gladsaxe. Vi samarbejder med UNICEF om at være Børnevenlig By. Vi arbejder sammen med boligselskaberne for social balance i vores boligområder. Og sammen med Gladsaxe Erhvervsby har vi skabt et partnerskab med mere end 60 virksomheder. En af dem, Alpha Laval, har under sloganet ”Dont GO alone” åbnet dørene for 13 nye startup-virksomheder.

Derfor er mit yndlingsverdensmål mål nr. 17. Partnerskaber for handling. For sammen i partnerskaber opnår vi de bedste resultater. Som byer, kommuner og regioner er vi tæt på borgerne og virksomhederne og har dermed en unik mulighed for sammen med dem at bruge verdensmålene til at understøtte og forstærke en bæredygtig udvikling.
Vores arbejde i Gladsaxe har lært os tre ting. 1. Verdensmålene skal være bredt forankret, både politisk og organisatorisk. 2. Verdensmålene skal integreres helt ind i kernedriften, så alle tænker i, hvordan vi sammen kan udvikle nye og bæredygtige løsninger overalt i organisationen. 3. Verdensmålene må ikke være
abstrakte i deres budskaber, men give konkrete anvisninger og inspiration, så de giver mening lokalt. Ellers ender de nemt i skuffen.
Med kun 10 år tilbage bør vi bruge al vores energi på at handler og skabe konkrete forandringer i hverdagen, i vores teknologier og i vores tilgang til de store samfundsproblemer. Derfor vil jeg opfordre alle til at kaste sig ud i det. For vi kan alle gøre en forskel – både sammen og hver for sig. Og selvom vi står midt i en verdensomspændende pandemi, må vi ikke miste modet. I stedet for at sætte den bæredygtighed på pause, skal vi gribe de muligheder, som den aktuelle krise bringer for at lægge gammel vanetænkning bag os, tænke nyt og accelerere den bæredygtige omstilling.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Verdensmålene giver mening – så bare kom i gang Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger