Unges nye alkoholkultur skal hjælpes på vej

Jette Jul Bruun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Af: Jette Jul Bruun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Den: 18.12.2017 kl. 10:34

Danske unge har i mange år haft ry for at være blandt de mest alkoholtørstige i Europa, og gang på gang bliver vi mindet om det i medierne, som flyder over med historier om destruktive drukture til Prag og udpumpninger af gymnasieelever, der i tusindvis er valfartet til Dyrehaven med poser fulde af øl, og det der er værre.

Men noget er ved at ændre sig. De seneste år er danskernes alkoholforbrug generelt faldet, og det største fald ser vi blandt de 16-24-årige. Måske er der ligefrem en ny alkoholkultur på vej blandt unge. Men mange unge oplever alligevel stadig, at det er svært at sige nej til alkohol, selvom de gerne vil. Så de opfinder metoder til at undgå at drikke alkohol, uden at vennerne opdager det – de drikker for eksempel ”alibiøl” med vand i flasken i stedet for øl. Hvorfor er det stadig ikke acceptabelt at sige nej til alkohol, når de fleste unge selv synes, de drikker for meget? 

En del af ansvaret ligger hos kommunerne. For værtshusene lokker med happy hour og billige shots, og næsten halvdelen af de unge oplever ofte, at de får udskænket øl og sprut på de lokale diskoteker og barer, selvom de er under 18. Så kan det være svært at sige nej.

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at mange kommuner halter efter, når det handler om at samarbejde med netop beværtninger om alkoholudskænkning. Og så er det barer og diskoteker, der alene bestemmer, hvor billig og hvor meget alkohol der langes over disken til unge. Det hæmmer måske en ellers positiv udvikling i unges alkoholkultur. 

Derfor anbefaler vi i Sundhedsstyrelsen, at kommuner involverer og engagerer lokale aktører i et fast samarbejdsforum, som sammen støtter den gode udvikling i unges alkoholkultur. I flere kommuner har politi, udskænkningssteder, uddannelsesinstitutioner, foreninger og andre aktører, der får tildelt alkoholbevilling i kommunen, samarbejdet – med fine resultater. Det bør andre kommuner lære af. For der spirer en ny og sundere alkoholkultur blandt unge. Og vi kan i fællesskab hjælpe den på vej, så den ikke drukner i happy hour og billige shots. Hvis kommunerne altså vil.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Unges nye alkoholkultur skal hjælpes på vej Felter med * skal udfyldes
 
Af: ANITA GERARD
ANITALOANFIRM
Den 21.12.2017 kl. 22:49

lånetilbud

svar på: Unges nye alkoholkultur skal hjælpes på vej

lån! lån!! lån!!!
Er du på udkig efter et velrenommeret og akkrediteret privatlånsselskab, der giver lån til livstidsmulighed. Vi tilbyder alle typer lån på en meget hurtig og nem måde, personlige lån, billån, realkreditlån, studielån, virksomhedslån, investeringslån, gældskonsolidering og meget mere. Er du blevet afvist af banker og andre finansielle institutioner? Har du brug for et konsolideringslån eller et pant? Se ikke mere som om vi er her for at gøre alle dine økonomiske problemer til en fortid. Vi udlåner midler til enkeltpersoner og virksomheder, som har brug for økonomisk bistand med en sats på 2%. Ingen socialsikringsnummer kræves og ingen kreditcheck kræves, 100% garanteret. Jeg vil bruge dette medium til at informere dig om, at vi leverer pålidelig og støttende assistance, og vi vil med glæde tilbyde dig et lån.
Send os så en mail til: (anitagerardloanfirm@gmail.com) for at ansøge om et lån

Skriv hvad du søger