Udvikling forudsætter gennemsigtighed

Af: sundhedspolitisk chef Katrina Feilberg Schouenborg og velfærdspolitisk chef Rasmus Larsen Lindblom, Dansk Erhverv

Den: 10.01.2018 kl. 08:00

Først og fremmest: Stort tillykke til landets lokalpolitikere – både de nyvalgte og de genvalgte.  

Størstedelen af vores fælles velfærd prioriteres og leveres lokalt. I en medievirkelighed med politikerlede og dramatiske konstitueringsforløb fordrer det lokale demokrati respekt. Eller, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuners chefredaktør, Tom Ekeroth, præcist formulerede før valget, tak fordi I gider!

Meget er lovbundet fra Christiansborg og med grænser for lokalpolitisk udfoldelse. Men det betyder ikke, at mulighederne for at tænke nyt ikke er tilstede. Heller ikke med udsigt til benhårde økonomiske prioriteringer som følge af en aldrende befolkning, nærmere tværtimod. Det er en bunden opgave.  I Dansk Erhverv peger vi særligt på ét sted at tage fat. Er alt talt med? Har vores folkevalgte altid et reelt grundlag til at sammenligne priser på velfærdstilbud? Hvis svaret på det spørgsmål er nej, er det så ikke et demokratisk problem? Og et problem for de borgere der ikke kan være sikre på at få det bedste til prisen, når kommunen næste gang hjemtager opgaver?  Både i kommuner og regioner er partnerskaber eller udbud blevet enten trukket tilbage eller annulleret. Et eksempel er socialområdet, hvor et omdiskuteret udbud på Vestsjælland blev annulleret. Mens private havde egne priser klar, ønskede ingen kommuner at give deres besyv med. Det hører også til sjældenhederne, at plejehjem konkurrenceudsættes og kommunen dermed ser, hvad kvaliteten kan løses for. 

Senest var det BDO, der i en rapport til regering og Folketing påviste, at kommunerne på ældreområdet har vidt forskellig praksis, når egne omkostninger skal beregnes. Konsekvensen er blandt andet de konkurser, vi har set i hjemmeplejen. 

Nytænkning handler om nye veje – på tværs af siloer og sektorer. Se blot ældreområdet, hvor flere friplejehjem i disse år slår dørene op. Efterspurgte og ofte med en stærk lokal forankring. Mon ikke også nye samarbejder, eksempelvis på tværs af pensionskasser, kommuner og private leverandører, vil bidrage til det miks af mangfoldighed, der i fremtiden skal håndtere ikke alene flere ældre, men også mere individuelle og komplekse udfordringer.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Udvikling forudsætter gennemsigtighed Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger