Tonedøve skatteministre er skyld i kæmpe milliardtab

Erik Lund (K), tidligere formand for Pantefogedforeningen og tidligere borgmester i Allerød Kommune

Af: Erik Lund (K), tidligere formand for Pantefogedforeningen og tidligere borgmester i Allerød Kommune

Den: 10.10.2019 kl. 11:57

Det startede med Kristian Jensen og sluttede senest med Karsten Lauritsen, men også alle mellemliggende skatteministre har et dybt medansvar for, at inddrivelsen er totalt kollapset i SKAT og har kostet et meget stort tocifret milliardbeløb.

Det skortede ellers ikke på advarsler i 2004, da de første tanker om at flytte en effektiv inddrivelse fra de kommunale pantefogeder til SKAT blev luftet. I en pressemeddelelse fra Pantefogedforeningen den 25. maj 2004 var forudsigelsen klar: ”Fortsat kommunal inddrivelse – eller kaos.” Nu 15 år senere kan vi så konstatere, at forudsigelsen desværre holdt stik.

Det har ellers heller ikke skortet på advarsler lige siden, og som formand for landets pantefogeder og inkassochef i både København og Helsingør samt SKAT København har jeg ad flere omgange holdt møder med blandt andet skatteminister Karsten Lauritsen, hvor jeg har givet ham ideer til, hvordan vi igen kan få en effektiv inddrivelse.

På et møde med skatteministeren den 5. november 2015 havde jeg følgende forslag til en effektiv inddrivelse: 

På den korte bane:

1. Kommunerne får mulighed for selv at fremsende egne krav til
lønindeholdelse.

2. Kommunerne får mulighed for selv at begære en ejendom på tvangsauktion for ejendomsskatterestancer, enten uden forudgående udlæg eller efter et udlæg, der foretages af en kommunal pantefoged.

3. Kommunerne får mulighed for selv at anmode Udbetaling Danmark om modregning i børnefamilieydelser til dækning af daginstitutionsrestancer.

På den lange bane:

1. Alle personrelaterede restancer inddrives af kommunerne (eventuelt i et antal §60-selskaber fordelt over hele landet). Alle CVRNR relaterede restancer inddrives af Staten.

2. Løbende rekruttering og uddannelse af pantefogeder genindføres.

Skatteministeren gav efterfølgende de kommunale pantefogeder bemyndigelse til selv at inddrive ejendomsskatter, hvilket meget hurtigt viste sig at være en rigtig god ide. 10 års forsømmelser fra SKAT’s side med inddrivelse af ejendomsskatterestancer med kæmpe restancebeløb til følge blev hurtig vendt, og stort set alle ejendomsskatterestancer blev inddrevet af de kommunale pantefogeder.

Desværre hører jeg den nye skatteminister, Morten Bødskov, sige, at vi skal styrke inddrivelsen i SKAT, selvom alle med blot det mindste kendskab til inddrivelse ved, at det ALDRIG kommer til at fungere i SKAT.

Der er kun en løsning på problemet med de store offentlige restancer: Flyt inddrivelsen tilbage til de kommunale pantefogeder, der har bevist, at de kan løfte opgaven.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Tonedøve skatteministre er skyld i kæmpe milliardtab Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger