Tænk kostskoler ind i anbringelsesviften

Af: Tinella L. Svarrer, Knud E. Schack Madsen, Mariann Kordiff, Jesper Harrsen, Morten U. Jørgensen, Rikke K. Mathiesen, Kasper Pavar

Den: 21.11.2019 kl. 08:26

Som 25-årige står tidligere kostskoleanbragte markant bedre rustet i forhold til uddannelse og selvforsørgelse end unge fra døgninstitutioner og opholdssteder. Mere overraskende er det, at de klarer sig mindst lige så godt eller bedre end unge, der har været i familiepleje. 

Det er en af konklusionerne i en ny analyse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Analysen rejser spørgsmålet, om kommunerne har nok øje for kostskoler som anbringelsessted i disse år, hvor familieplejeanbringelser er i højsædet hos både politikere og forvaltning. 

VIVE har for Kostskoler.dk – en sammenslutning af syv kostskoler – analyseret, hvordan det er gået 499 anbragte unge, der har taget en 9. eller 10. klasses afgangsprøve på en af kostskolerne sammenlignet med unge, der har været på institution eller i familiepleje.

Det er første gang, at forskerne har særskilt fokus på kostskoler som anbringelsestilbud. Og tallene er nok værd at bide mærke i.For eksempel er 72 procent af (tidligere anbragte) unge med en 9. eller 10. klasses afgangsprøve fra en kostskole selvforsørgende som 25-årige mod 69 procent af tidligere familieplejeanbragte og kun 50 procent af tidligere institutionsanbragte. Hele 56 procent af tidligere kostskoleanbragte er som 25-årige enten i gang med eller har en uddannelse mod kun 46 procent af tidligere familieplejeanbragte og 36 procent af tidligere institutionsanbragte.

En hyppigt brugt indvending mod den type undersøgelser er, at man sammenligner æbler og pærer. Det korte svar er, at VIVE er kommet meget langt i forhold til at matche de unge fra kostskolerne med sammenlignelige unge fra de to andre kategorier.

Det lidt længere svar – i samme boldgade – er adresseret i selve rapporten.Hvad betyder rapportens konklusioner så for kommunernes anbringelsespraksis? Det giver seniorforsker på VIVE, Mette Lausten, der har stået for undersøgelsen, selv noget af svaret på i et interview med Kostskoler.dk.

Her siger hun blandt andet, at ”Måske skal de tænke kostskoler som et reelt alternativ til nogle unge. For eksempel dér, hvor mavefornemmelsen hos de anbringende sagsbehandlere siger dem, at en familieplejeanbringelse ikke kommer til at fungere på den lange bane.

”Vi tror ikke, at kostskoleanbringelser er svaret på alle udfordringer. Men for nogle unge og deres familier er det. Blandt andet fordi vi har fokus på skolegang og læring, og fordi de unge – og deres forældre – ikke skal til at danne relationer til en ny familie. At vi også prismæssigt kan stå distancen, hører med i billedet. •

 

Debatindlægget er skrevet af forstander på Bogø Kostskole, Tinella L. Svarrer; skoleleder på Stenhus Kostskole, Knud E. Schack Madsen; forstander på Ringe Kost- og Realskole, Mariann Kordiff; forstander på Esrum Kost- & Friskole, Jesper Harrsen; forstander på Havregården Kostskole, Morten U. Jørgensen; kostskoleleder på Kostskolen i Sønderjylland, Rikke K. Mathiesen og forstander på Skolen på Slotsvænget, Kasper Pavar

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Tænk kostskoler ind i anbringelsesviften Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger