Tænk idrætsfaciliteter ind i jeres kommuneplan

Af: Jane Jegind (V), rådmand i Odense og formand for IFFD, og Carl Christian Ebbesen (DF), medlem af Københavns Borgerrepræsentation og formand for LOA

Den: 10.10.2019 kl. 11:59

Tiden er inde til, at vi inddrager idræts- og fritidsfaciliteter i vores kommuneplaner. Tager man den historiske brille på, er det aldrig blevet prioriteret, men som landet ligger lige nu, kan vi simpelthen ikke tillade os at la’ vær.

I de større byer står vi over for både demografiske og geografiske udfordringer, der gør, at indbyggerne får sværere og sværere ved at leve en aktiv tilværelse. I København er der eksempler på, at foreningerne ikke kan spille fodbold, fordi der ikke er ledige baner. For jo mere byer fortættes, desto sværere bliver det at finde plads til fritidsaktiviteter.

Derfor anbefaler vi, at kommunerne for fremtiden husker fritidsfaciliteter i byudviklingen via kommuneplanen. Der skal indtænkes arealer til etablering af nye faciliteter og til indretning af byrum til aktiviteter. Og så bør der reserveres kommunale arealer allerede i kommuneplanen.

Men hvordan kan det egentlig være, at vi igennem tiden ikke har tænkt idræt og fritid ind i kommuneplanerne, som vi for eksempel har gjort med vores daginstitutioner?

Er det fordi, vi ikke har kunne forudse problemet? Er det fordi, vi har ment, at en kommunal idræts- og fritidspolitik er nok? Eller er det simpelthen fordi, at tanken aldrig er blevet tænkt?

Det vil vi i Idræts- & Fritidsfaciliteter i Danmark (IFFD) og Lokale og Anlægsfonden (LOA) ikke nødvendigvis gøre os kloge på, men vi vil arbejde for, at det for eftertiden kommer til at se anderledes ud.

Der er nemlig behov for, at vi sikrer en systematisk tilgang og adgang til idræts- og fritidsfaciliteter for borg­erne. Det kan vi gøre ved at indtænke dem i kommende kommuneplaner. På den måde sikrer vi, at der reserveres arealer til udvikling af fritidsfaciliteter til de eksisterende indbyggere i vores større byer. Samtidig kan vi sikre, at de borgere, der forventes at tilflytte, også har mulighed for at leve et aktivt idræts- og fritidsliv.

Det vil vi i IFFD og LOA gerne slå et slag for, og derfor sender vi nu en opfordring til alle kommunerne ude i landet: Tænk idrætsfaciliteter ind i jeres næste kommuneplan.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Tænk idrætsfaciliteter ind i jeres kommuneplan Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger