Somatisk og psykisk sygdom skal ligestilles – også når forsikringsselskaberne skal have skillingerne op af lommen! Sundhedsministeren og Regeringen må tage stilling til denne forskelsbehandling?

Af: Mette Nielsen, Byrådsmedlem i Viborg Kommune og folketingsandidat (S)

Den: 29.09.2018 kl. 21:43

I TV-avisen lørdag den 29. september kunne man høre et forældrepar fortælle om, at psykisk sygdom (angst) i 4 år havde været stærkt invaliderende i hverdagen for deres søn Martin – og for 2 måneder siden blev sygdommen/angsten så kritisk, at deres søn Martin begik selvmord.

Det er voldsomt for forældre, familie og netværk at gennemgå en sådan livskrise. Mange spørgsmål melder sig, om noget kunne være anderledes eller kunne være gjort. Det er en del af sorgprocessen – og det er selvfølgelig smertefuldt.

Forældrene rejser midt i sorgen en stærk dagsorden, som jeg har tænkt mig at følge til dørs. Deres forundring går på, at der ikke er ligestilling mellem somatisk og psykisk sygdom, i forhold til forsikringsselskabernes opfattelse af, hvad de skal udbetale en ”engangssum for”. Det er alment kendt at forskellige somatiske sygdomme som hjertekar og kræftsygdomme, sklerose mv. er på listen over sygdomme, som man får en engangssum for, hvis man bliver ramt af disse kropslige sygdomme.

I udsendelsen siger Martins moder Mai Bakmand: Hvis ikke døden er kritisk, så ved jeg ikke hvad. Og det er præcis derfor, at det er en vigtig debat, for det er klart at både de somatiske og psykiske sygdomme bør ligestilles – når der er store begrænsninger for at deltage i et almindeligt hverdagsliv. Jeg deler deres bekymring, og erkender blankt, at jeg først blev opmærksom på denne problemstilling, da jeg så opslaget om aftenens TV-indslag på min gamle klassekammerat Mai Bakmads Facebook væg i morges.

Jeg har derfor rettet henvendelse til mit partis Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), som har givet tilsagn om at stille spørgsmål om denne forskelsbehandling mellem somatiske og psykiske sygdomme til Sundhedsministeren, for det er interessant, hvad Ministeren og Regeringen mener om denne forskelsbehandling. Det kan gøres bedre!

Jeg bemærker, at professor Poul Videbech og Danske Patienter er enig, at sygdommene bør ligestilles!

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Somatisk og psykisk sygdom skal ligestilles – også når forsikringsselskaberne skal have skillingerne op af lommen! Sundhedsministeren og Regeringen må tage stilling til denne forskelsbehandling? Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger