Små skridt får stor betydning

Tina Christensen, næstformand for 3F

Af: Tina Christensen, næstformand for 3F

Den: 26.04.2018 kl. 08:00

Selv små skridt og en lille indsats kan gøre meget for et bedre helbred. Det viser 3F’s seneste sundhedsprojekt ”Sammen står vi stærkt”, hvor vi i samarbejde med en række partnere – blandt andre kommunerne Tårnby, Odsherred og Aarhus – har fået igangsat sundhedstilbud på små og store offentlige og private arbejdspladser. Blandt andet viste det sig, at syv minutters fælles træning på jobbet to gange om ugen hjalp på de fleste medarbejderes ryg- og ledsmerter.

Hovedparten af 3F’s over en kvart million medlemmer har hårdt fysisk arbejde med risiko for nedslidning og deraf følgende sygdomme og skavanker. Derfor er et bedre arbejdsmiljø og sundhedsinitiativer væsentlige. Mange offentlige sundhedskampagner rammer dog ikke de kortuddannede. Derfor har vi gennem flere, omfattende sundhedsprojekter dokumenteret, hvad der skal til:

Fællesskabet på arbejdspladsen er dén effektive ramme, som kan få målgruppen til at gribe ud efter sundhedstilbud og -initiativer. Især, hvis det er en social aktivitet med kollegerne, der passer til arbejdspladsens fælles kultur og interesser. Over 75 procent af cirka 650 lønmodtagere takkede således ja til et sundhedstjek på jobbet, og selv mindre sundhedsinitiativer viser sig at have effekt og øger lysten til mere, også i fritiden. Eksempelvis mere åbenhed over for relevante tilbud fra kommunerne om rygestop, diabeteshold, kost- og misbrugsvejledning med videre – og fra pensionsselskaberne – om fysioterapi, kiropraktik med videre.

Ikke alle tænder på selleri og broccoli, sundhedsfitness eller meditation med tilhørende sfærisk musik. Men mindre kan også gøre det: Frugtordning kan mindske det mere usunde sukkerindtag, salat-buffeten kan stå før sovsen og flæskestegen i kantinen, fælles gåture er godt, hvis marathonløb er en by på månen, to gange syv minutters elastikstræk om ugen kan mindske ryg- og ledsmerter og så videre.

Arbejdsgiverne får også et udbytte, for selv om vi har travlt på jobbet, giver forebyggelse af sygdom og skader et samlet plus, trods den forbrugte arbejdstid. Et plus, både økonomisk og menneskeligt.

Stadig stigende arbejdstempo, øget produktivitet og velfærdssamfundets krav om senere pension og flere år i beskæftigelse skærper kravene til et ordentligt arbejds- og sundhedsmiljø på arbejdspladserne. Ellers vil danske, kortuddannede mænd også fremover fejre næsten ti fødselsdage færre, end den fjerdedel af mænd, som tjener bedst. Jeg opfordrer til, at vi løfter i flok – kommunerne, virksomheder, medarbejdere og faglige organisationer – for at styrke sundheden for de kortuddannede. Det er her godt at vide, at også små skridt kan få stor betydning, når vi skal nå dette mål. 

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Små skridt får stor betydning Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger