Sådan kan kommunerne søge indflydelse i EU

Af: Stine Bosse, formand for Europabevægelsen og bestyrelsesformand for Political Festival of Europe

Den: 20.09.2021 kl. 12:26

Jeg har altid hyldet Grundtvigs princip om, at oplysningen kommer fra det talte ord. Gennem diskussionen udfordres vi aktivt, vi får blik for fællesskabets udfordringer, vi knytter nye bånd over nye temaer. Grundtvig ville gøre alle – både mand i borg og hytte – beredte til at gribe forandringens vinde på den mest forsvarlige måde, når den europæiske demokrati-bølge kom til Danmark. Og derfor skød der højskoler med oplysning op lokalt i hele landet.

Lige nu betyder den globalisering, vi ser, at vi må få bedre styr på, hvordan EU-fællesskabet fungerer. Lovgivning om datasikkerhed og it-giganter, klimaudfordringerne, som kommunerne står med i dagligdagen, og pandemier er nutidens udefrakommende forandringer, som vi må skoles til at håndtere. Gennem diskussionen.

Og i kommunerne har man al mulig grund til en konstant dialog om EU’s konsekvenser for Danmark. EU-lovgivningen har stor indflydelse på hverdagen i kommunerne. Som eksempelvis har kommunerne skullet bruge mange ressourcer på GDPR-lovgivningen, som Thomas Kastrup, formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerservice-udvalg, har påpeget. Eksempelvis betyder genopretningspakken, som blev vedtaget i sommeren 2020, også ganske meget i kommunerne. Danmark har indsendt en plan for implementeringen af genopretningsplanen. Der er penge til cykelstier i kommunerne. Der er penge til energieffektiviseringer af offentlige bygninger, så kommunens el-regning bliver mindre. Der er penge til en bredbåndspulje, så landet bindes sammen. 

Spørgsmålet er, hvordan man i kommunerne i højere grad kan påvirke EU i den ønskede retning? Jeg vil gerne henlede opmærksomheden på Political Festival of Europe, som Mariager Kommune afvikler næste år i 2022 fra den 25.-28. august. Det er en festival for borgere fra hele Europa, for politikere, interesseorganisationer og mange andre. I bedste grundtvigianske ånd, hvor vi taler på kryds og tværs. I den kommunale verden vil alle have mulighed for at få fingeren på pulsen, skabe netværk, møde andre kommuner i resten af EU og få ny viden om europæiske problemstillinger på tværs af landegrænser. Det er meget relevant for eksempelvis kommunernes EU-lobbyister i Bruxelles, de danske regionale EU-kontorer, kommunalpolitikere og embedsmænd. Man vil have mulighed for at lytte til befolkninger fra flere lande, interesseorganisationer og forskernes bud på, hvordan vi kan bruge vores danske kræfter til at forme EU til det fælles bedste. I bedste danske grundtvigianske folkemøde-ånd. Og jeg kan kun opfordre kommunerne til også at melde sig som partnere. De danske kommuner har kun en interesse i, at et europæisk folkemøde i Danmark – hvor vi kan vise vores danske løsninger frem – får luft under vingerne.

Jeg kan love, at det bliver stort. I år den 28. august afviklede Europabevægelsen EU-dagen i Mariager i Nordjylland. Det skete med hjælp fra partier, beboere, frivillige og partnere. Vi trak 3.000 besøgende til, men det er min overbevisning, at Political Festival of Europe vil slå den rekord tifoldigt.

Det bliver en fantastisk anledning for kommunernes repræsentanter til at samskabe EU’s fremtid med borgere fra alle europæiske lande, NGO’er, forskere og europæiske politikere. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Sådan kan kommunerne søge indflydelse i EU Felter med * skal udfyldes
 
Af: Jens Bohnsen
Privat
Den 06.10.2021 kl. 16:22

Tom tale uden handling

svar på: Sådan kan kommunerne søge indflydelse i EU

Tom tale uden handling. Akkurat som på hele klimaområdet. Som svenske Gretha Thunberg siger: Bla, bla, bla og endnu mere bla

Skriv hvad du søger