Ny hovedlov – nye ambitioner på handicapområdet

Af: Lone B. Rodt, handicap og psykiatrichef i Horsens Kommune og Finn Jeppesen Løvenholdt Kemp, konstitueret direktør i LOBPA og formand for Handicapbranchen Danmark

Den: 30.03.2020 kl. 16:28

Hovedloven skal være vores fælles anledning til endnu mere borgerinddragelse. Det betyder, at vi skal dyrke vores grundforståelse af, hvad der skal drive opgaveløsningen – nemlig større indsigt i borgeren ressourcer og drømme.

En ny hovedlov er på vej. Efter 2021 skal kommunerne kunne tilbyde ét sammenhængende forløb med udgangspunkt i én samlet udredning og handleplan for borgeren med mange indsatser og kontaktflader i kommunen. Hovedloven vil gå på tværs af velfærdsområderne, og den skal være med til at sikre helhedsorienterede indsatser, der i langt højere grad sætter borgerens ressourcer og drømme i centrum frem for paragraffer og proceskrav. 

Med det sammenhængende borgerforløb følger dermed nødvendigheden af mere borgerinddragelse, så vi kan forstå drømmene og det afledte behov for hjælp og støtte. Det betyder, at vi skal dyrke vores grundforståelse af, hvad der skal drive opgaveløsningen – nemlig større indsigt i borgeren og det frie selvstændige liv, som han eller hun ønsker at leve.

Målet med den nye hovedlov er ikke kun forenkling og bedre koordinering af indsatser. Det er instrumentet, der skal gøre det muligt for borgeren at komme endnu mere på banen og være med, både når hjælpen skal defineres, og når den praktiske del skal tilrettelægges. 

Her må ambitionen være at spille endnu tættere sammen – myndighed og det udførende led. Vores fælles fokus skal være at afsøge mulighederne for at ruste borgeren til at være medtilrettelægger af egen velfærdsydelse – og vi skal i samme arbejdsgang genoverveje egne roller. 

Med Tilgangen Åben Dialog inddrager vi i Horsens Kommune borgerens netværk som en ressource til at kvalificere beslutningerne. Horsens Kommune faciliterer netværksmøder og deltager selv. Det medfører, at opgaveløsningen ikke kan styres ud fra faste regler og procedurer. Mål og handling defineres forfra hver gang, og netværket er medproducerende.

I LOBPA er borgerens frie liv vores arbejdsplads. Som det udførende led faciliterer vi hjælpen, så borgeren så vidt muligt er frisat fra sit handicap. Vores arbejdsopgaver tilrettelægges af borgeren evt. i samarbejde med de pårørende. Arbejdsrutinerne følger med borgeren i hjemmet, skolen, på arbejde og til sociale arrangementer. 

Selvom perspektivet er forskelligt fra myndighed til udførende led, er vores erfaring den samme: Det betaler sig at lade borgeren forklare, hvor støtten skal sættes ind – ud fra devisen om, at det største drive ligger hos borgeren selv og i hans eller hendes netværk. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Ny hovedlov – nye ambitioner på handicapområdet Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger