Naturen er et mulighedernes rum for kommunerne

Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.

Af: Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.

Den: 23.04.2019 kl. 12:15

Naturen er danskernes foretrukne sted at dyrke motion. Sårbare og socialt udsatte grupper i samfundet kan med naturens hjælp få et løft. Vores børn kan få en større naturfaglig forståelse, hvis klasseværelset engang imellem rykker ud under åben himmel. Og natur spiller en stor rolle, når borgere skal vælge, hvor de vil bo. Der er ingen tvivl om, at naturens samfundsnytte rækker langt ud over at være en køn kulisse for skovturen søndag eftermiddag, og at mange kommuner allerede har fået øjnene op for det. 

I Naturstyrelsen forvalter vi vores fælles naturarv i form af de 210.000 hektar statslige naturområder over hele landet, som tilhører os alle sammen. Mens vores kerneopgaver er natur og friluftsliv, stiller vi meget gerne arealer til rådighed for, at andre aktører kan anvende dem til andre formål, og vi indgår i stigende grad i partnerskaber sammen med kommuner, lokale forening­er, virksomheder og vandværker. Her oplever vi, at naturen i stigende grad også er blevet en aktiv medspiller i forhold til kommunernes opgaver inden for f.eks. sundhed, socialområdet, uddannelse og bosætning. 

De erfaringer vil vi gerne dele ud af, for vi er overbeviste om, at der er et enormt potentiale for mange flere partnerskaber, samtidig med at vi fortsat passer godt på naturen. Derfor har vi sammen med KL inviteret alle landets kommunale topchefer til friluftskonferencen ”Mulighedernes rum – friluftsliv i vores fælles natur” den 7. maj. 

Måske flere kommuner vil give sig i kast med skovhjælperordningen, som bl.a. Albertslund, Glostrup og Frederiksberg Kommuner på Naturcenter Herstedhøje i Vestskoven ved Albertslund.  Her hjælper 26 udviklingshæmmede med at drive café og butik, de laver snobrødsdej, vedligeholder stier og bålhuse og er på mange andre måder uundværlige medarbejdere i naturcenteret, som har ca. 50.000 besøgende om året. Kommunerne står for driften af centeret og skovhjælperordningen, mens Naturstyrelsen byder ind med opgaver til skovhjælperne. 

Der er også inspiration at hente på Als, hvor 115 lokale børn tog de første mange spadestik til at plante de i alt 258.000 træer, der skal blive til Oksbøl Skov. Her vokser en ny løvskov nu op i et område, der ellers ikke er rigt på skov. Skoven beskytter både grundvandet og giver nye friluftsmuligheder, og den bliver etableret i et samarbejde mellem Sønderborg Kommune, samtlige vandværker i kommunen og Naturstyrelsen. 

Tag som et sidste eksempel Rold Skov, hvor etableringen af et omfattende mountainbike-tilbud med ca. 50 km rutenet har haft en positiv afsmitning på både erhvervet, bosætningen og sundheden. Mellem 30.000 og 50.000 cyklister benytter hvert år rutenettet, som er blevet til takket være et samarbejde mellem frivillige klubber, erhvervet, Rebild Kommune og Naturstyrelsen.

Vores fælles natur er åben 24/7. Der er plads til alle. Og fra Naturstyrelsens side vil vi gerne være med til i endnu højere grad at åbne mulighedernes rum op sammen med kommunerne.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Naturen er et mulighedernes rum for kommunerne Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger