Elisa Rimpler, formand for BUPL

Af: Elisa Rimpler, formand for BUPL

Den: 21.02.2019 kl. 10:45

Lad det være sagt med det samme. KL’s Børn & Unge Topmøde 2019 var en overordnet positiv oplevelse. Jeg fornemmede ganske enkelt en anden og ny stemning slået an i velkomsten af formanden for Børn- og Ungeudvalget, Thomas Gyldal Petersen, i Aalborg Kongres & Kultur Center. Og det blev bestemt bekræftet i samtalerne med borgmestre og byrådspolitikere – og ved de temadrøftelser, hvor BUPL deltog. Respekten om pædagogernes faglighed og dømmekraft er igen i højsædet. Og tak for det.

Styringsparadigmet ude i kommunerne er gået for vidt. Den virkelighed er man nu ved at se i øjnene på de enkelte forvaltninger – og der er en gryende parathed til at styre mindre og i stedet facilitere fagligheden og det lokale råderum i daginstitutioner, skoler og fritidsinstitutioner. En konkret og presserende opgave, der netop har brug for det blik, er den nye og styrkede pædagogiske læreplan – der jo netop skal sikre en øget social mobilitet. Her kommer kommunerne til at sørge for vilkår og rammer, der gør plads til pædagogernes faglige refleksioner og evaluering i udvikling af den pædagogiske praksis. Tjeklisterne og “one size-fits-all” skal pakkes væk, og forsimplede mål som antallet af tal og bogstaver, et barn kan lire af sig, skal ikke være styrende for, hvordan pædagogerne kan tage hånd om børns fællesskaber, trivsel og udvikling. Det er netop helhedssynet på barnet og børnefællesskaberne, men også børneperspektivet, der bør definere daginstitutionerne de kommende år. 

Derfor var det ærgerligt, at de nye toner ikke holdt hele vejen. KL’s kontorchef, Peter Pannula Toft, løftede sløret for, at der stadig er kræfter i KL og embedslaget, der sukker efter flere målinger og mere data. Hans påstand var, at ”man befandt sig i mørket” i forhold til, hvad der definerer kvalitet i daginstitutionerne.

Men Danmarks pædagoger er altså ikke i tvivl. Vi ved, hvad pædagogisk kvalitet er – og ikke er. Og vi har ikke brug for en stor landsdækkende undersøgelse, der bliver en syltekrukke, så børn og pædagoger må vente i flere år, før politikerne er klar til at investere. Normeringerne er historisk dårlige i daginstitutionerne, og børnetallet stiger markant de kommende år. Børnene skal ikke vente på flere undersøgelser. Der skal ansættes flere pædagoger nu.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Mindre styring og mere respekt om fagligheden Felter med * skal udfyldes
 
Af: Helene P
Pædagog/Bupl
Den 04.03.2019 kl. 07:23

Respekt for pædagogernes faglighed?

svar på: Mindre styring og mere respekt om fagligheden

Der er undersøgelser, der viser at normeringen gør en forskel på kvaliteten. Men hvem ser på disse undersøgelser, gør politikerne og kommunerne?
Flere hænder er også med til at skabe kvalitet. Der er blevet effektiviseret og sparet, men det skabe ikke altid kvalitet. Når man har menneskeliv i hånden, så er det mere kompliceret. Flere børn pr voksen giver mindre tid til det enkelte barn og mindre støtte. Jeg kunne blive med flere argumenter. Men for at runde er, så ved Vi hvad der virker - så lyt til fagligheden.

Skriv hvad du søger