Mere tid og tillid i 2020’erne

Af: Henning Thiesen, formand for Djøf

Den: 04.03.2020 kl. 15:27

Vi har brug for en Nærhedsreform. Hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra. Og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne”. Ordene er fra statsministerens åbningstale til Folketinget den 1. oktober 2019, hvor Mette Frederiksen annoncerede en nærhedsreform for den offentlige sektor med fokus på tillid, faglighed og arbejdsglæde.

Ambitionen er langt fra ny. Og indlysende rigtig. Gennem snart 100 år har skiftende regeringer haft et mål om mindre bureaukrati. Alligevel er det gået den forkerte vej. Der bliver brugt stadig mere tid på kontrol og dokumentation.

Det har vi også et medansvar for som djøf’ere. Derfor foreslår Djøf nu, at Folketinget vedtager et bindende mål om at sikre, at velfærdsmedarbejderne – social- og sundhedsassistenter, pædagoger, læger, politibetjente, socialrådgivere og så videre – i 2025 får 10 timer mere ansigt til ansigt med borgerne om måneden sammenlignet med i dag. Og at de får større faglig frihed til at tilrettelægge arbejdet. 

At indfri målet kræver, at vi tør tænke radikalt nyt, og at vi går markant anderledes til værks end tidligere. 

Vi tror ikke på, at man alene fra Christiansborg kan løse den opgave. Det har man forsøgt talrige gange. Uden at komme i mål. 

Derfor foreslår Djøf, at der nedsættes fem nærhedspartnerskaber, der sammen skal finde de konkrete løsninger for de forskellige velfærdsområder. Partnerskaberne skal sammensættes af eksperter fra universiteter, politikere, repræsentanter fra myndigheder, private virksomheder, civilsamfundet, fagforeninger, interesseorganisationer, borgerorganisationer mv. 

Hvis det skal lykkes, skal vi være modige – samtidig med at vi er tålmodige og giver os tid til at finde de løsninger, der virker. Afbureaukratisering er en balanceakt. For eksempel mellem tillid til den enkelte medarbejder og de nødvendige kontrolinstanser, der sikrer mod snyd. Selv om enkeltsager altid har været gødning for det unødvendige bureaukrati, og Britta-sagen og SKAT peger i retning af mere kontrol, bør vi benytte nærhedsreformen til at smide et ekstra lod i tillidens vægtskål.

Der er brug for, at politikerne tør løsne grebet om den offentlige sektor, og at vi som embedsmænd har tillid til velfærdseksperterne, medarbejderne ude i frontlinjen. Vi har alle et fælles ønske om at gøre den offentlige sektor endnu bedre. Det kræver handling. Samarbejde. Og mod til at gå nye veje.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Mere tid og tillid i 2020’erne Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger