Mennesket er blevet glemt i systemet

Af: Hans Andersen (V), MF, beskæftigelsesordfører

Den: 28.08.2020 kl. 08:33

Venstre vil hjælpe de mennesker, som er i ressourceforløb. Der er desværre problemer med forløbene, og det skal vi have rettet op på. Venstres beskæftigelsespolitik har altid fokuseret på at sætte mennesket før systemet. Det enkelte menneskes værdi af at være en del af det arbejdende fællesskab kan aldrig reduceres til et tal i et regneark. Man skal have hjælp, når man ikke kan arbejde.

Efter valget i 2019 har vi alle ventet på, at den nye beskæftigelsesminister kom ind i sagerne, så en forhandling om førtidspension- og fleksjobreformen blev mulig. Men ind kom Covid-19 og satte en stopper for forårets forhandlinger om reformen, herunder en revision af ressourceforløb. Nu har den værste corona-storm lagt sig, sommerferien er slut, og det er nu på tide at smøge ærmerne op og komme i gang med de forsinkede forhandlinger. Venstre er klar. Som forberedelse til forhandlingerne har STAR foretaget en fokusrevision af ressourceforløbene. Resultatet er desværre, at der eksisterer fejl og mangler.  

Grundlæggende oplever mange borgere forløbet som meningsløst. Relativt lange forløb kombineret med manglende konkrete jobmål resulterer i en opfattelse af, at borgerens indsats fremstår tilfældig. Jeg finder det helt uacceptabelt, at flere kommuner ikke får færdiggjort en indsatsplan inden for kort tid. 23 procent får igangsat første indsats i ressourceforløbene inden for et halvt år. Der er endda 20 procent, som ikke får en indsats med opstartsdato. Det er uholdbart og gør borgeren demotiveret.

Der skal fokus på fremdrift, så flere borgere kommer hurtigere i gang. Mennesket er blevet glemt i systemet. Kommunerne skal være bedre til at tilbyde den indsats i ressourceforløbet, som, rehabiliteringsteamet vurderer, er nødvendig for at udvikle den enkeltes arbejdsevne. Borgeren skal i højere grad inddrages, så han/hun får ejerskab over eget forløb. Der skal skabes en tæt og tillidsfuld relation til borgeren, som bunder i et godt kendskab til den enkelte. 

Det vil øge chancerne for udvikling, progression og i sidste ende, at vi får flere i arbejde med bedre mulighed for at finde et godt match mellem borger og virksomhed.Der er udfordringer, men jeg ser ikke et behov for et decideret nybrud. Jeg indrømmer dog, at der skal justeres på nogle knapper, så vi får skabt et tæt samarbejde mellem borgeren og systemet. Jeg ser frem til at trække i arbejdstøjet og indgå en politisk aftale, der kan bidrage til at løse problematikkerne – nu skal vi i gang. 

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Mennesket er blevet glemt i systemet Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger