Kommunerne har nøglen til den grønne omstilling

Af: Andreas Weidinger, klima- & bæredygtighedschef i Dansk Byggeri

Den: 17.03.2020 kl. 12:39

Kommunerne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling både på forsyningsområdet, og når det gælder byggeri og anlæg. Mange kommuner er allerede i gang med visionære planer, men der er stadig meget at gøre, hvis kommunerne skal yde sin del for at nå klimamålene. Med Klimarådets seneste rapport er kommunernes rolle i den grønne omstilling blevet endnu mere aktuel.

Der skal spares mere på energien i de offentlige bygninger. Energieffektiviseringer kan ifølge Klimarådets seneste rapport gøre den grønne omstilling mange milliarder kroner billigere. Men energirenoveringer er ikke kun god klimapolitik – det er også god sundheds- og uddannelsespolitik. Alt for mange kommunale bygninger er desværre ikke passende renoveret, hvilket fører til et unødvendigt energiforbrug og dårligt indeklima. Ifølge en ny undersøgelse fra DTU kan skoleelever miste et helt års læring på grund af dårligt indeklima i folkeskolerne. Men bedre indlæring og kampen for klimaet kan gå hånd i hånd, så der er al god grund til at komme i gang. Ikke mindst set i lyset af Dansk Byggeris opgørelse baseret på tal fra Energistyrelsen, der viser, at kun fire kommuner, Viborg, Marierfjord, Struer og Vordingborg, har gode energimærker (A-C) på over halvdelen af kommunens bygninger. Med et renoveringsefterslæb i offentlige bygninger, der opgøres til hele 50 milliarder kroner, er det åbenlyst, at der bør sættes ind nu.

Hvis kommunerne skal have en chance for at lave de nødvendige energirenoveringer, kræver det blandt andet, at grønne investeringer en gang for alle bliver fritaget fra anlægsloftet, som KL også meget rigtigt foreslog i sit seneste klimaudspil. Det kan ikke være rigtigt, at grønne energiforbedringer skal stå i kø i en tid, hvor handling på klimaområdet ikke kan vente længere. 

I Dansk Byggeri har vi ligesom Klimarådet foreslået, at kommuner og regioner skal leve op til EU-kravet om energieffektiviseringer, så alle offentlige bygninger bliver tre procent mere energieffektive hvert år. 

Det er vigtigt, at det offentlige går forrest og stiller grønne krav, der kan drive udviklingen i hele samfundet. Den gode nyhed er, at vi kender løsningerne og kan gå i gang i morgen. Lad os arbejde side om side for konkret klimahandling i alle landets kommuner, der kan skabe en bedre fremtid for næste generation. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Kommunerne har nøglen til den grønne omstilling Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger