KL svigter opgaven: Hvordan gør vi Verdensmålene lokale?

Lone Loklindt, Rådmand (RV) Frederiksberg. Formand for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget

Af: Lone Loklindt, Rådmand (RV) Frederiksberg. Formand for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget

Den: 02.05.2019 kl. 09:10

Verdensmålene, SDG’erne, 2030-målene ja, kært barn har mange navne. De globale bæredygtighedsmål gælder i hele verden, også i Danmark. Med de 17 FN-mål og 169 delmål har vi fået et nyt sprog, som både virksomheder, borgere og NGO’er forstår. Men hvad med kommunerne? Og hvad med KL?

Det er naturligvis et problem, at vi har en regering, som mener, at Danmark nærmest er i mål nationalt og primært skal fokusere internationalt. Sagen er bare, at selvom Danmark som land er kommet langt på en del af målene, så har vi stadig mange udfordringer. Og næsten alle vores aktiviteter har en påvirkning globalt.

Hvordan gør vi så de globale mål lokale? Ser man på samfundsøkonomien så udfoldes den for en stor del i kommunerne. Det er her virksomhederne og jobbene er, det er her børnene skal vaccineres, det er her de går i skole, vokser op og skal sikres en ungdomsuddannelse. Det er ude i kommunerne, at ensomhed gør mennesker syge, det er her de store offentlige indkøb finder sted, og det er her vi samler og sorterer affald. Det er også i kommunerne vi planlægger, hvordan den bæredygtige by skal indrettes. Det er altså ude lokalt at Verdensmålene skal implementeres og det gælder alle mål.

Jeg mener KL har svigtet, når det gælder om at hjælpe kommunerne med at tage Verdensmålene til sig. Målene drejer sig ikke kun om forsyning og klima. Heldigvis sker der noget i visse kommuner, men meget handler om kortlægning og kommunikation. SDG’erne rummer et stort potentiale for at fremme innovation, fremme samskabelse, mellem forvaltninger og politikere og via borgerindragelse og samarbejde med den private sektor. Der findes masser af værktøjer og KL’s rolle burde være at gøre det let at komme i gang. KL kunne meget passende lave en håndbog om alle mål, så hver enkelt kommune ikke selv skal opfinde den dybe tallerken med dyre konsulentregninger til følge. 

Min opfordring er derfor: se på Verdensmålene som udfordringer og brug dem som motor for samskabelse og innovation i den offentlige sektor. Brug verdensmålene til at engagere borgerne og komme tættere på deres hverdag. På den måde får kommunerne også et godt grundlag til at spille ind i Danmarks nationale strategi, så denne afspejler virkeligheden og ikke bare er et glansbillede. På den måde kan vi i kommunerne rent faktisk være med til at understøtte målene og rykke verden mod et bedre sted. Verdensmålene hører til højt på dagsordenen i KLs bestyrelse, men hvorfor ikke involvere alle og sætte dem på dagsordenen til næste KL-topmøde?

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: KL svigter opgaven: Hvordan gør vi Verdensmålene lokale? Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger