Jeg kender mange seje kvinder

Af: Rikke Würt, kommunaldirektør i Morsø Kommune

Den: 17.03.2020 kl. 12:29

Hvad betyder køn i karrieresammenhæng?

– Jeg synes faktisk, det er et svært emne. Jeg tænker indtil videre, det er fordi jeg helt fra min barndom og ungdom aldrig nogensinde har skullet vurdere mit køn som betydende for uddannelse eller karriere – eller hvad jeg i øvrigt har villet opnå i livet. Mit køn betyder noget i kærlighed, familie, venner med videre, og formentlig også hvordan jeg anskuer verden og angriber de udfordringer, jeg møder. Men jeg har bare aldrig forholdt mig til det, hverken som en hjælper eller hæmsko. Jeg har en “korkprop” personlighed. Hvis noget ikke virker, så prøver jeg bare en anden vej for at opnå det jeg vil. Måske det også gør en forskel for min anskuelse af emnet. 

Har du aldrig mødt særlige udfordringer, fordi du er kvinde?

– Jeg har nærmest kun haft lederstillinger i min karriere – og kun én gang, var det en kvinde, der ansatte mig – ellers har det været mænd. Men jeg har ikke oplevet mit køn som hverken en fordel eller ulempe i min karriere. Jeg har mødt både kvinder og mænd på min vej op igennem systemet, der har “heppet” eller givet mig en håndsrækning – selvfølgelig også det modsatte. For mig har det mest virket, som om det er min personlighed og evner, man forholder sig til. Jeg oplever stor respekt fra mænd i alle aldre. Skulle jeg opleve, at enkelte – både mænd og kvinder – er lidt udfordret af mig som topleder, så trykker jeg hårdt på de udfordrende knapper, for det vil jeg ikke acceptere.

Mangler kvinder risikovillighed?

– Jeg tænker faktisk en del over “kvindekampen” på arbejdsmarkedet. Jeg kender så mange seje kvinder i større stillinger, der har næsen i sporet og blikket stift rettet ind på karrieren. De giver den gas, arbejder hårdt, er seriøse, risikovillige – “bad-ass- kvinder” i ordets bedste forstand, der går efter det, de vil have. Jeg læser også en del kommentarer på LinkedIn, både fra mænd og kvinder med opbakning til kvindekønnets plads på toplederstillinger. Gode toplederkvinder rollemodeller får plads i spalterne. Mænd deltager også rigtig gerne ”på kvindernes side” i diverse debatter. 

Men der mangler stadig kvinder i toppen?

– Jeg er klar over, at tallene generelt ikke er opløftende. Og vi kan hurtig blive enige om, at der skal være lige muligheder, lige løn for samme arbejde og så videre. I min direktion er vi to kvinder og tre mænd. I min koncernledelse, der består af direktionen og centerchefniveau, er der 9 kvinder og 7 mænd. De sidder der alle, fordi de er kvalificerede til deres opgave. Personligt har jeg svært ved at se på køn, men det har jeg også, når det gælder alder og alt muligt andet. Jeg ser hovedsageligt personlighed og kvalifikationer. Men qua ligestillingstallene har lært mig at se, når der er yngre kvinder på vej op, og gøre mit for at hjælpe lidt med, hvor jeg kan. Men det gælder også en talentfuld ung mand. 

Skulle der sidde en talentfuld kvinde og læserdette, som er lidt i tvivl om, om hun skal sigte højt, så lyder min opfordring: Kom bare i gang, op og afsted. Det er voldsomt spændende arbejde at sidde med magten og at have indflydelse. Du kan gøre en forskel med dig selv og det, du kan. Vi har behov for alle gode kræfter, så vores topposter beklædes med de dygtigste. •

 

/// På bagkant af kvindernes kampdag

Danmark sakker bagud i forhold til andre lande, når det handler om andelen af kvinder i de øverste ledelsesniveauer. Hvad er der sket for det førhen så stolte ligestillingsland? Især den private sektor trækker ned. Kun 12,8 procent af topcheferne her er kvinder. I det offentlige er 70 procent af de ansatte kvinder – 30 procent af topcheferne er kvinder.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Jeg kender mange seje kvinder Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger