Invester før det sker – forebyggelse betaler sig

Tage Nielsen (R), formand for kultur, sundheds- og beskæftigelsesudvalget i Skanderborg Kommune

Af: Tage Nielsen (R), formand for kultur, sundheds- og beskæftigelsesudvalget i Skanderborg Kommune

Den: 09.04.2018 kl. 10:14

I Skanderborg Kommune har vi meget at glædes over. Vi lever længst af alle i hele landet, og vi har nogle af de sundeste borgere og den smukkeste natur omgiver os. Der er ikke noget at sige til, at Skanderborg Festival nu om dage hedder SMUK Fest. I dag er vi færre i Skanderborg Kommune, der tænder cigaretten, og vi er flere, der har skruet ned for forbruget af alkohol. Det viser blandt andet de nyeste tal i sundhedsprofilen ”Hvordan har du det? 2017”.

Vi glæder os i Skanderborg Kommune over, at vores politiske visioner føres ud i livet og omsættes til gode, konkrete resultater. Vi har i de forgangne år haft særligt fokus på at fremme sundere vaner inden for netop tobak og alkohol. 

Vores indsats ”Røgfrit Skanderborg 2025” er et eksempel på, at sundhedsfremme og forebyggelse betaler sig. Indsatsen har været en succes og kan tjene som inspiration til andre kommuner. Gennem partnerskaber med virksomheder, rygestopforløb, tilskud til nikotinerstatning og opsøgende indsatser i udsatte områder og blandt udsatte borgere, er vi lykkedes med at hjælpe folk til at kvitte tobakken. Den målrettede indsats har bidraget til, at Skanderborg Kommune i dag er en af de kommuner i landet med den laveste andel af rygere. 

Vi kæmper nu for at sikre, at det fortsat går den rigtige vej. I den forbindelse kunne Folketinget hjælpe os mere med sundhedsfremme, blandt andet ved at hæve prisen på tobak. Det ville især bidrage til at hindre, at unge starter med at ryge.

Alt er desværre ikke rosenrødt i Skanderborg Kommune. Færre trives, flere er stressede, og flere har en psykisk lidelse. Det er desværre en national tendens, vi også oplever.

Udviklingen er så bekymrende, at der både lokalt og nationalt må gøres noget. Lokalt vil vi i Skanderborg Kommune i de kommende år arbejde for at styrke den mentale trivsel. Det gør vi blandt andet ved at udvikle og afprøve stresshåndteringsforløb, tilbyde mestringskurser for pårørende til syge og afvikle en naturfestival for personer med en psykisk lidelse. 

Men vi er måske også nået dertil, hvor vi må spørge, om vi har indrettet os på en måde, så den menneskelige hjerne kan kapere de udfordringer, vi konstant udsættes for? Er det os, der er syge, eller er vores samfund blevet sygt?

Vores lokale tiltag er et lille skridt på vejen mod at fremme sundhed og sunde fællesskaber. Vi savner i Skanderborg Kommune derfor også at høre, hvilke skridt man vil tage fra national side i forhold til denne bekymrende udvikling inden for vores mentale sundhed. 

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Invester før det sker – forebyggelse betaler sig Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger