Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Af: Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Den: 21.02.2019 kl. 10:43

De seneste år er der taget flere politiske initiativer for landdistrikterne. Der har også været initiativer, som bevidst eller ubevidst har trukket i den forkerte retning. Med ni nye øer, Lynetteholmene og en ny motorring 5 som nogle af de tiltag, regeringen har præsenteret, er det svært at se regeringens fokus på et Danmark i balance.

En stærk hovedstad er vigtig for udvikling og vækst, og hovedstadsudspillet indeholder da også gode elementer, som for eksempel lempelser i fingerplanen. Lad os slå det fast med det samme. 

Men hvis vi lukker øjnene for resten af landet og landdistrikternes betydning for vækst og udvikling, så skaber vi en skævvridning, der øger spændet mellem land og by.

Med hovedstadsudspillet forventes op mod 50.000 nye arbejdspladser. Det svar­er til cirka seks gange de godt 8.000 statslige arbejdspladser, der i to omgange flyttes til provinsen. Men er det i hovedstaden, der er brug for nye arbejdspladser?

Ikke langt fra hovedstaden mød­er man kommuner som Ringsted, Næstved og Holbæk, hvor 50.000 nye arbejdspladser i den grad ville booste udviklingen og skabe vækst på tværs af Sjælland. Det er derfor svært at forstå, at regeringen vil centrere rammerne for vækst i hovedstaden fremfor at gavne vækst på hele Sjælland og Sydhavsøerne. 

Det handler ikke om at stoppe alle initiativer og investeringer målrettet hovedstaden. Det handler derimod om at øge fokusset på og skabe forståelse for, at behovet for investeringer og politisk opbakning er langt større på Sjælland og i resten af landet end i hovedstaden, der i forvejen er begunstiget af velfungerende og stærke markedskræfter.

Med et bredere fokus end regeringens hovedstadsudspil kunne man øge bosætning og vækst flere steder i landet og samtidig lette en presset infrastruktur i og omkring hovedstaden. 

Mit budskab til regeringen er derfor: Lad os sammen gøre Danmark til forbillede for, hvordan hovedstad og provins kan spille sammen til gavn for alle.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Ingen hovedstad uden provins Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger