Hvor meget CO2 udleder en rød rose?

Af: Søren Schultz Hansen, uafhængig erhvervsforsker og ekstern lektor, CBS

Den: 07.06.2021 kl. 10:00

Det spørgsmål fik Mette Frederiksen til et vælgermøde på Aalborg Katedralskole under valgkampen til Folketinget i 2019. Den kommende statsminister kendte ikke svaret. 

Det gør de unge derimod. Og den forskel kan gøre os en smule klogere, når vi skal engagere de unge demokratisk og få dem til at stemme – næste gang til efterårets kommunalvalg. 

Unge førstegangsvælgere er nemlig optimistiske og idealistiske borgere. Ved seneste valg var 18-årige blandt dem, der stemte mest. Til gengæld hører 21-årige til dem, som stemmer mindst. Det er, som om de bliver frustrerede, når de møder virkeligheden. Så reagerer de som tømrerlærlingen her:

”De repræsenterer mig jo ikke. Hvis jeg ligesom føler, at de går væk fra det, de sagde, da jeg stemte på dem, så har de brudt min tillid til dem”.

Citatet er fra mine studier, hvor jeg har interviewet 81 unge mellem 17 og 28 år fra hele landet og blandt andet har fulgt en gruppe førstegangsvælgere tæt under valgkampen i 2019. 

De unge bliver engagerede af kommunikation, som følger principperne for det, jeg kalder ”de fire K’er”: Konsekvent, Kortsigtet, Konkret og i nær Kontekst. Og de fokuserer på demokratisk handling frem for holdning. ”Jeg er rød, før jeg er grøn”, siger Mette Frederiksen. ”Lad os spare noget CO2 pr. rød rose”, siger de unge. 

Hvis vi kommunikerer, som vi plejer, risikerer vi at tale forbi de unge. Et andet konkret eksempel fra mine studier er (selvfølgelig) valgplakater. I de unges øjne er de et tydeligt tegn på, at politikerne sætter deres ønske om at blive valgt over hensynet til miljøet. 

Og det giver grund til kritiske kommentarer fra blandt andre en fynsk gymnasieelev:

”Alle politikere snakker om, at vi er så Ih og åh klimabevidste, men alligevel hænger de valgplakater op, og jeg tror ikke, det er af genbrugspapir. Latterligt!”.

At høre på, hvad de unge siger, er ikke nødvendigvis det samme som at gøre, hvad de siger. Og jeg vil egentlig hverken hænge Mette Frederiksen eller alle de andre voksne, realistiske politikere på valgplakaterne særligt ud. 

Men det er vigtigt at vide, hvordan de unge bliver engageret, og hvad der frustrerer dem. Og særligt til kommunalvalget har vi en chance for at kommunikere konkret, nært og direkte til dem. 

For at involvere dem og for at handle. Så vi ikke skubber dem fra os igen, når nu de faktisk er trådt ind i demokratiet med optimisme og entusiasme. 

Nå, ja, lige her til sidst: Et kilo CO2 udleder en rød rose. Hvilket man kan finde ud af på 10 sekunder med en enkelt søgning på Google. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Hvor meget CO2 udleder en rød rose? Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger