Hvis Danmark tipper, taber vi alle

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune, og næstformand, Danmark på Vippen

Af: Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune, og næstformand, Danmark på Vippen

Den: 15.03.2018 kl. 12:06

Der en grundlæggende ubalance i Danmark. En skæv-vridning på flere parametre, som samlet set fungerer som en reel væksthæmmer og skaber ulige vilkår for danskerne. 

Når fordelingsprincipperne tilgodeser visse områder, tipper Danmark, fordi der ikke skabes samme grundlag for vækst i hele landet. Det gør Danmark fattigere, men konsekvenserne rammer kommunerne uden for hovedstaden hårdest. Fraflytning og lavere vækst bliver den kedelige gevinst for de kommuner, som ikke står med en vinderkupon til udligningslotteriet. 

Formålet med det kommunale udligningssystem er at sikre, at kommunerne kan levere nogenlunde samme service ved nogenlunde samme beskatningsniveau på tværs af landet. Det er efter min mening et prisværdigt formål. Problemet er bare, at det ikke virker i praksis. I praksis ser vi nemlig, at der er store (og stigende) forskelle mellem hovedstadskommunerne og kommunerne i provinsen. Mens kommunerne i hovedstaden eksempelvis kan sætte skatterne ned, er der årligt flere provinskommuner, der må søge Økonomi- og Indenrigsministeriet om tilladelse til at sætte skatten op. Forskellen mellem beskatningsniveauet i hovedstadskommunerne og provinskommunerne er i 2018 steget til 1,25 procent. Samtidig har hovedstadskommunerne råd til at opretholde et højt serviceniveau. For eksempel er udgifterne til dagpasning i hovedstadsområdet hele 30 procent højere end i provinsen. Det er ikke en holdbar udvikling, og det bør politikerne på Christiansborg selvfølgelig gøre noget ved, når der sættes fokus på den kommunale udligning i løbet af foråret 2018.

En løsningsmodel, som efter min mening vil skabe en bedre balance i Danmark, er at afskaffe hovedstadsudligningen og hæve landsudligningen. Dermed sikres et enstrenget udligningssystem, hvor alle kommuner omfattes af de samme udligningsordninger – og ikke som i dag, hvor vi har et udligningssystem for de 64 provinskommuner og et andet (og bedre) for de 34 kommuner i hovedstadsområdet. Det handler dybest set om at sikre en mere holdbar udligningsmodel, der ikke skaber et A- og et B-hold i Danmark.

Skal der rettes op på ubalancen i Danmark, kan der tages fat i både uddannelser og arbejdspladser. 

De store uddannelsesklynger skal brydes op, og det er glædeligt, at regeringen har taget det første skidt på vejen med Bedre Balance II. Uddannelser hører til i hele landet, for der er brug for kompetencerne i hele landet. 

Uddannelsespladser er en af de bedste måder at bekæmpe fraflytning. Op mod 75 procent af de studerende fra de videregående uddannelser bliver boende i det område, hvor de dimitterer. Det har stor betydning for en by som Esbjerg, som har 15 uddannelsespladser pr. 1.000 indbyggere. Dermed er vi i samme båd som for eksempel kommunerne Slagelse, Holstebro, Kolding, Næstved og Horsens, men meget langt fra kommuner som Lyngby-Taarbæk, Roskilde og Aarhus, der har henholdsvis 50, 37 og 35 uddannelsespladser pr. 1.000 indbyggere. 

I Esbjerg Kommune glæder vi os meget over de statslige arbejdspladser, men vi har også plads til flere. Energiklyngen kunne styrkes yderligere, hvis flere dele af Energistyrelsen blev placeret i Esbjerg. På samme måde er der andre steder i landet, som vil nyde godt af statslige arbejdspladser. En målrettet udflytning sikrer en bedre balance mellem offentlige og private jobs i alle landets kommuner. 

Jeg ser meget frem til, at balance, lighed og fairness fortsæt præger dagsordenen i forhold til udligning, uddannelser og arbejdspladser. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Hvis Danmark tipper, taber vi alle Felter med * skal udfyldes
 
Af: Elijah Roland
Elijahloanfirm
Den 29.04.2018 kl. 14:07

Lan

svar på: Hvis Danmark tipper, taber vi alle

Ansøg om et hurtigt og bekvemt lån for at betale regninger og at starte en ny finansiering dine projekter til en billigste rente på 2%. Kontakt os i dag via: elijahloanfirm@outlook.com

Af: MARIAN NELSON
MARIAN NELSON LÅN VIRKSOMHED
Den 18.03.2018 kl. 20:38

lån

svar på: Hvis Danmark tipper, taber vi alle

lån! lån!! lån!!!Leder du efter en velrenommeret og akkrediterede privat lån selskab, der yder lån til lifetime mulighed for.Vi tilbyder alle typer af lån i en meget hurtig og nem måde, personlige lån, billån, boliglån, studielån, business lån, anlægslån, gæld konsolidering og meget mere.Er du blevet afvist af banker og andre finansielle institutioner?Har du brug for en konsolidering af lån eller et realkreditlån? DAo ikke mere ligner vi er her for at alle dine finansielle problemer en saga blot.Vi låne penge til enkeltpersoner og virksomheder, der har brug for finansiel bistand på en på 2%.Ingen CPR-nummer krævede og ingen kredit check kræves, 100% garanteret.Jeg vil bruge dette medie til at meddele, at vi leverer pålidelig og støttende bistand, og vi vil være glade for at tilbyde dig et lån.Så send os en e-mail til: (mariannelson2012@gmail.com) til at ansøge om et lån

Skriv hvad du søger