Gør kommunekagen større

Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv

Af: Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv

Den: 22.03.2018 kl. 08:00

Den kommunale udligning mellem landets kommuner har skabt debat. En række hovedstadsborgmestre er trætte af at finansiere svømmehaller og kulturhuse i det jyske, mens flere jyske borgmestre omvendt er trætte af at finansiere Metroen og Det Kongelige Teater i København. 

Bag diskussionen mellem øst og vest ligger der én fælles interesse, som alle borgmestre er enige om – og det uanset om borgmesteren er fra et rødt eller blåt parti eller fra en lokalliste: Borgmestrene kærer sig alle om borgerne i deres kommune, og det er derfor, at de strides om udligningen. Alle borgmestre vil gerne skabe et større råderum i kommunens økonomi, så borgerne kan opleve et løft i den kommunale service, en sænkning af kommuneskatten eller måske lidt af begge dele. Hvorledes det økonomiske råderum anvendes, afhænger naturligvis af den politiske prioritering i den lokale kommunalbestyrelse. 

Et ønske om at tilgodese egne borgere er jo ganske sympatisk, men landets 98 borgmestre kan ikke selv løse den gordiske udligningsknude. Løsningen findes på Christiansborg og herfra barsles med en ny udligningsalgoritme, der formentlig bliver lige så retfærdig eller uretfærdig som den eksisterende alt efter øjnene, der ser. De samlede midler, der fordeles med den kommunale udligning, bliver formentlig ikke større, og udligningsalgoritmen bliver formentlig heller ikke ændret markant. Kommunernes økonomiske råderum forbliver derfor sandsynligvis nogenlunde det samme som nu. Det er lidt som med gyngerne og karrusellerne – man vinder lidt med den ene hånd, og taber lidt med den anden, samlet set er det ét fedt.

Hvis der skal skabes et øget økonomisk råderum, skal den kommunale kage gøres større, så alle borgere kan få et større stykke. Alle landets 98 borgmestre kan egenhændigt sikre et større råderum i den kommunale økonomi, og det kan ske helt uden at skulle vente på Christiansborg. Råderummet kan skabes gennem øget samarbejde med det private om levering af ydelser til kommunen. Kun omkring en fjerdedel af de kommunale opgaver, der kan udsættes for konkurrence, har været prøvet på det private marked. Med andre ord ved borgmestrene ikke, om de resterende kommunale opgaver løses optimalt – hverken i forhold til kvalitet eller pris.

 Det svarer til, at man derhjemme i privaten blev ved med at bruge det gode gamle 56 k bit/s-modem, der med sin karakteristiske lyd skabte forbindelse til internettet uden at have undersøgt om, der skulle være kommet nye muligheder på markedet.

 Derfor kan jeg kun opfordre til, at borgmestrene undersøger, om de kommunale opgaver kan løses med bedre kvalitet og måske til en bedre pris af det private marked. Ved at prøve markedet kan kommunerne til glæde for kommunens borgere selv bidrage til at øge det økonomiske råderum – også selv om der skal udlignes på tværs af landsdelene. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Gør kommunekagen større Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger