Friheden skal ikke stoppe ved borgmesterkontoret

Af: Anders Kronborg (S), MF og formand for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, og Stén Knuth (V), MF og næstformand i udvalget

Den: 24.02.2021 kl. 08:00

De 29 medlemmer af Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg er naturligvis meget spændte på at se, hvad frihedsforsøget på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet kan føre til. Derfor har vi inviteret de respektive kommuner, som er en del af frihedsforsøgene på børne- og undervisningsområdet, til dialog med Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg. Udvalget vil også besøge de respektive kommuner og ønsker dialog med de respektive fagudvalg, for det bliver enormt spændende at se, hvad den øgede frihed fra snærende statslige og kommunale bindinger konkret kommer til at betyde for kvaliteten på de enkelte skole- og daginstitutionstilbud.

Nu har politikere på Christiansborg og i de berørte kommuner den udfordring, at man skal rykke et skridt tilbage, følge og observere forsøget. Beslutningerne om organiseringen af frihedsforsøget rykkes helt tæt på de enkelte institutioner og dermed på de enkelte ledere, pædagoger, lærer, forældre og elever.

Vi tror, politikere såvel som andre kommuner kan lade sig inspirere af forsøget, og i Folketingets udvalg vil vi meget gerne tidligt i processen høre, hvordan de enkelte kommuner planlægger arbejdet med forsøgene. Det bliver blandt andet spændende at høre, hvilken proces kommunerne allerede har haft, og hvad de enkelte kommuner forventer at sætte i søen frem mod sommerferien for at klæde skoler og daginstitutioner bedst muligt på til forsøget. Derudover er vi interesserede i, hvordan man inddrager forældre og elever på en ny måde, og hvordan man skaber tryghed for medarbejdere, når faste strukturer og skemaer måske brydes ned.

Uden tvivl giver forsøget nogle reaktioner fra lærerne, pædagogerne, lederne, eleverne og forældrene. Vores håb er, at rigtig mange vil følge forsøget med interesse, men at politikerne husker at holde fingrene væk fra styrepinden. 

Friheden skal ikke stoppe ved borgmesterkontoret! Den politiske opgave bliver i stedet at suge til os af inspiration. Vi tror på, at forsøget i kommunerne vil tilføre både folkeskolen og børnepasningen nye kvaliteter. For eksempel vise os, hvordan lokal iderigdom kan medvirke til, at vi i folkeskolen giver eleverne en hverdag med bevægelse og mulighed for at bruge kroppen – en af de udfordringer, vi ikke har været dygtige nok til at løfte endnu.

Vi ønsker medarbejdere i Holbæk, Esbjerg, Helsingør og Rebild Kommune et stort held og lykke med forsøget. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Friheden skal ikke stoppe ved borgmesterkontoret Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger