Fremtidens arbejde

Tune Hein, strategirådgiver

Af: Tune Hein, strategirådgiver

Den: 30.04.2018 kl. 08:00

På den thailandske ø Koh Lanta ligger to svenske skoler. Hvorfor? Fordi forældrene er digitale nomader. De tager jobbet under armen, når det bliver koldt, og skifter Skellefteå ud med en bambushytte i solen. 

Der kan vi se fremtidens arbejde stikke næsen frem. Men der er langt mere i vente, når disruption for alvor møder vores arbejdspladser. Lad os kigge i krystalkuglen.

Teknologi driver store forandringer. Særligt seks teknologier vil ramme bredt i de fleste brancher og job. Det er 3D print, Internet of Things, kunstig intelligens, Virtual Reality, Big Data samt droner og selvkørende biler.

Det interessante er ikke teknologien, men hvad den vil gøre ved vores arbejdspladser. Og det vil først og fremmest være, at vi skal lære en masse ny teknologi. Og interagere hermed. Automatisering af fysisk arbejde vil give mindre slid, mens automatisering af sagsbehandling vil give mindre rutine. Generelt giver (og kræver) teknologien opkvalificering. Hele tiden.

Arbejdsmarkedet ændres også. Der kommer flere løst ansatte og freelancere. Internationalisering fortsætter. Og netværksorganisationer vokser frem. Det betyder nye relationer – digitale og på afstand. Det betyder en polarisering mellem de teknologi-parate og dem, som ikke er. Så tænker vi måske, at det kan overlades til de unge, men nej – vi skal jo arbejde længere. Omvendt bliver teknologierne mere brugervenlige, så det vil redde os. Tænk Apple.

Rollerne skifter i fremtidens organisationer. Vi kan på den ene side se den ”digitale ninja”, som er dygtig til at indføre ny teknologi – og på den anden side ”kustoden”, som er kulturbærer, der fastholder værdier og traditioner. Noget, der måske ses ned på i dag, men som vil få en renæssance i takt med, at mere og mere bliver nyt. Det gælder for eksempel håndværk, der ender som kunst. En maskine kan bygge et nyt hus, men kun en dygtig håndværker kan renovere et gammelt hus med sjæl.

Alt i alt bliver fordelene i fremtidens arbejde den øgede fleksibilitet (for eksempel Koh Lanta), mindre fysisk nedslidning, opkvalificering til job med mindre rutine og livslang læring.

Men tre ting vil udfordre os voldsomt i fremtidens arbejde:

1. Øget konkurrence. 

Des mere digitaliseret arbejdet bliver, des mere kan udlændinge byde ind på. Polen, Ukraine, Indien, Filippinerne. Dag for dag skal flere og flere kunne matche den konkurrence. Og man skal altså være skarp for at overgå en indisk ph.d. til kun 10 procent af den danske løn.

2. Det sociale nærvær skrumper.

Den effektivisering, vi har set på fabrikken og havnen, vil komme til kontorerne, så vi ender med få kolleger omkring os. Vi får langt færre fysiske møder. Kunder, samarbejdspartnere, freelancere og kolleger bliver digitale relationer. Ligesom din leder. Derfor vil langt mere ske på distance. Salg. Samarbejde. Projekter. Hjemmearbejde.

3. Vi kommer under massivt læringspres. 

Når der kommer en ny teknologi, et nyt produkt eller en ny proces hvert kvartal, så halser vi altid efter. Vi skal hele tiden øve og lære. Men gør det noget – er det ikke sjovt? Jo det er det, når vi har en tryg basis. Når vi går ind og ud af komfortzonen ligesom en håndboldspiller, der kan få nogle minutter på bænken. Men når vi aldrig opnår følelsen af at være kompetente, får vi problemer. Man kan ikke leve et helt liv i udviklingszonen, hvor der er læringspres på hele tiden. Mennesket har fundamentalt brug for at føle sig kompetent for at trives.

Den følelse bliver sjælden i fremtidens arbejde. Samtidig med at der ikke er et hold omkring os. Løsninger på dette dilemma bliver centralt i fremtiden.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Fremtidens arbejde Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger