Folketinget bør droppe årets nationale test i folkeskolen

Af: Simon Hansen (S) og Claus Bakke (V), formand og næstformand for børn-, familie- og uddannelsesudvalget i Guldborgsund

Den: 22.03.2021 kl. 14:30

Det giver ingen mening at gennemføre nationale test i år. Der skal fokuseres på undervisning og trivsel, ikke på en test, der i forvejen er omstridt og i øvrigt på vej til at blive lavet om.

Drop derfor årets nationale test i folkeskolen. Sådan lyder opfordringen i et brev fra børn-, familie- og uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Folketingets børne- og undervisningsudvalg og Folketingets covid-19-følgegruppe.

 Folketinget har trods massiv kritik besluttet, at de nationale tests skal gennemføres i år. Godt nok er testperioden blevet forlænget, men det er ikke godt nok, mener vi.

I  dette meget atypiske skoleår er størstedelen af tiden for mange elevers vedkommende brugt bag skærmen. Vi mener derfor, at elevernes og lærernes tid resten af året skal bruges på undervisning og trivselstiltag fremfor at gennemføre nogle tests, der forhåbentlig og sandsynligvis er på vej ud til fordel for et nyt og bedre nationalt evaluerings- og bedømmelsessystem.

Vi har i Guldborgsund fokus på at hæve elevernes faglige niveau og sociale trivsel, og vi mener ikke, at en gennemførelse af de nationale test i år bidrager til dette. Tværtimod. I bedste fald vil det være spild af tid. Det er undervisning, der hæver elevernes faglige niveau, og det er trivselstiltag og samvær, der styrker deres motivation og forudsætninger for at lære. Så lad os bruge den sidste del af skoleåret på det, vi ved, der virker.

Guldborgsund Kommune står langt fra alene med sin kritik af beslutningen om at gennemføre de nationale test. Flere kommuner kritiserer beslutningen, og vi håber derfor, at man på Christiansborg nu vil revurdere beslutningen. Også selvom ministeren har meldt ud, at hun fastholder de nationale test.

Der er ikke behov for test, men for at få eleverne godt tilbage i skole igen og styrke deres motivation og trivsel, som i den grad er blevet sat på prøve under corona-nedlukningen. Her hjælper en national test altså ikke på hverken trivslen eller det faglige niveau.

Der skal vises tillid til kommunerne og skolerne, der er langt bedre til at vurdere, hvad eleverne har behov for her og nu.

”Vi har fuld tillid til, at skolelederne og lærerne ved, hvad der skal til på den enkelte skole, i den enkelte klasse og for den enkelte elev. Her er nationale test ikke løsningen, så det forekommer mig at være en beslutning, der er truffet lidt for langt væk fra virkelighedens verden.

Hvis årets nationale tests fastholdes, vil Guldborgsund Kommune søge ministeriet om dispensation fra kravet.•

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Folketinget bør droppe årets nationale test i folkeskolen Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger