Flere penge til sociale indsatser er en investering

Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Af: Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Den: 29.11.2017 kl. 08:00

Når virkelighedens skruetvinge af stramme budgetter på den ene side og borgernes krav om flere parker, flere parkeringspladser og lavere skat på den anden rammer de nye byråd ved de første budgetmøder efter nytår, har lokalpolitikerne et trumfkort, som de hidtil har manglet. Det er nemlig ikke længere blot en kvalificeret påstand, at det kan betale sig at investere i at hjælpe udsatte borgere – både børn og vokse. Det er et faktum.

I løbet af de seneste par år har flere kommuner vendt bøtten og sat penge af til forbedringer af indsatsen for udsatte borgere frem for kortsigtede spareplaner. Lad mig kort skitsere et par eksempler, der viser, hvordan investeringsvejen kan føre til mere kvalitet i det sociale arbejde, bedre arbejdsmiljø i forvaltninger og på jobcentre og et forbedret budget – på én gang og helt uden brug af magi:

I 2015 afsatte byrådet i Aabenraa 68 millioner kroner over tre år til en bedre indsats for at bringe aktivitetsparate ledige – typisk borgere med sociale, fysiske og psykiske problemer – tættere på arbejdsmarkedet. Pengene skal blandt andet gå til bedre tilbud til de ledige og flere medarbejdere i Jobcentret, så de ansatte får mere tid til blandt andet at tale med borgerne og lægge individuelle planer, der passer til den enkelte borgers ønsker og muligheder. 

Projektet har overgået al forventning. Målet var i løbet af de tre år at halvere antallet af aktivitetsparate borgere, der er på kontanthjælp, men det nåede kommunen allerede i 2016, projektets første år. Samtidig hentede kommunen en gevinst på 6,4 millioner kroner mod et forventet underskud på 17 millioner.

Herning har fulgt samme spor og investeret i den tidlige, forebyggende indsats for udsatte børn og unge. Også her har politikerne brugt penge på at forbedre og udvide tilbuddene til børn og unge samt ansætte flere medarbejdere. Desuden har kommunen omorganiseret arbejdet med børn og unge, så et team af psykologer, sundhedsplejersker og socialrådgivere arbejder tæt sammen med lærere, pædagoger og forældre.

Investeringen har blandt andet medført dobbelt så mange opfølgende samtaler med børnene, markant færre anbringelser på institution og en gevinst på 6,7 millioner kroner.

Dette er blot to eksempler på, hvordan investeringer i sociale indsatser betaler sig både menneskeligt og økonomisk. I andre kommuner viser investeringer i arbejdet med blandt andet voksne med funktionsnedsættelser stort potentiale. Det kræver politisk mod, men jeg er overbevist om, at investeringer i socialt arbejde er fremtiden for alle landets kommuner.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Flere penge til sociale indsatser er en investering Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger