Firdobling af vind og sol kræver dialog om fremtidens elnet

Af: Hanne Storm Edlefsen, områdeleder for Strategisk Planlægning i Energinet Elsystemansvar

Den: 19.11.2020 kl. 08:00

Den grønne omstilling skaber fundamentale forandringer for vores energisystemer, men forsimplet sagt ønsker de færreste, at et fordoblet elforbrug fører til dobbelt så mange nedgravede højspændingskabler eller luftledninger. Heller ikke os i Energinet. 

Derfor inviterer vi kommuner og byrådsmedlemmer til et kig ind i fremtiden for det højspændingsnet, der allerede i dag går på kryds og tværs af kommunerne, og som om 10-20 år kommer til at spille en endnu større rolle.

Grøn strøm fra vindmøller og solceller skal nemlig ikke blot sikre, at det nuværende elsystem bliver helt grønt. Det skal også sprede sig: Elektriske varmepumper skal erstatte oliefyr og naturgas i boliger og fjernvarmen, elbiler skal afløse benzin og diesel mv. Vi vil se nye energiværker, der kan lave strøm fra vind og sol om til brint og andre grønne brændsler til industri, skibsfart og flytrafik – brancher, som har svært ved at køre på el eller batterier.

Overalt i kommunerne er omstillingen i gang, blandt andet skyder mange nye solcelleanlæg op. I 2040 ventes solceller og vindmøller at kunne levere næsten 30 GW. Det tal er i dag 7 GW. 

En firdobling af elproduktionen vil udfordre det nuværende højspændingsnet. Dels kan det ikke transportere så store mængder energi, dels blev det bygget i en tid, hvor strømmen flød ud fra kraftværker ved de store byer og ikke fra havmøller eller solceller langt fra de store forbrugscentre. 

Nogle forandringer sker først om 5, 10, 15 år, men vi bør allerede nu drøfte fremtiden og få alle gode ideer på bordet: Kan vindmølleparker og solcelleanlæg placeres smarte steder og mindske behovet for forstærkninger af elnettet? Kan fremtidens brintfabrikker lægges tæt ved store vindmølleparker, så strømmen ikke skal transporteres på tværs af landet?

Vi vil gerne sammen med kommuner, borgere, virksomheder, miljøorganisationer m.fl. drøfte, hvordan vi i fællesskab udvikler energisystemet og kommer i mål med den grønne omstilling. Vi har netop udgivet analyser om de langsigtede udviklingsbehov for el- og gasnettet, som blandt andet viser, hvor der kan være brug for forstærkninger af elnettet. Vi er allerede i kontakt med flere kommuner, men vil gerne i dialog med endnu flere, og laver blandt andet webinars om analyserne.

Vi undgår ikke forstærkning af elnettet, men lad os i fællesskab sikre en grøn omstilling, der både er god og effektiv for Danmark som helhed og så skånsom som mulig for de borgere, der skal lægge baghave til. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Firdobling af vind og sol kræver dialog om fremtidens elnet Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger