Et digitalt Udkantsdanmark

Af: Per Andreasen, Globeteam associate i it-konsulenthuset Globeteam

Den: 09.09.2015 kl. 14:12

Nulvækst, effektivisering og velfærdsydelser af høj kvalitet er stadig den politiske virkelighed. Det kræver en fortsat digitalisering af kommunerne. Men gevinsterne kommer ikke af sig selv. Kommunerne skal gennem en sammenhængende digitalisering med større konkurrence mellem it-leverandører for at kunne levere bedre og billigere it-løsninger.
For nogle af de mindre kommuner er der en risiko for, at det aldrig bliver en realitet.

Globeteam har i 2014 og i 2015 interviewet en række kommunaldirektører. Den brede erkendelse blandt direktørerne er, at den kommunale ledelse ikke har den nødvendige indsigt og de nødvendige ledelseskompetencer til effektivt at styre digitaliseringen.

Bekymringen går både på it-kompetencer og de ”digitaliseringskompetencer”, som er til rådighed i kommunerne, der som store driftsenheder ikke er vant til enorme digitale transformationsprojekter.

Derved risikerer de at blive digitale udkantskommuner, hvor sagsbehandlerne spilder tiden på at navigere rundt i flere it-systemer – hvor den samme søgning på borgeren skal foretages igen og igen, og de samme data skal indtastes i forskellig form i flere systemer. Sagsbehandleren mister tid til det, der er vigtigt – at hjælpe borgeren.

En digital A-kommune er i stand til at høste de langsigtede gevinster ved digitaliseringen, fordi de med implementeringen af de nye systemer bliver i stand til leve op til politikernes forventninger om bedre og mere service for de samme penge.

Den digitale A-kommune kan tænke sin forretning og samlede digitale udvikling ind i den fælleskommunale rammearkitektur, som alle kommunale it-løsninger i dag skal tage afsæt i. Derudover formår den at foretage de nødvendige tekniske og organisatoriske forandringer og derved skabe sammenhæng mellem dens it-systemer.

En digital U-kommune magter kun at implementere de grundlæggende elementer i rammearkitekturen, men formår ikke at tage ejerskab over data og systemer. Det fastlåser kommunens medarbejdere i et uoverskueligt spind af systemer.

Hvis ikke vi sætter yderligere fokus på at hjælpe de små og mindre ressourcestærke kommuner med digitaliseringen, er der altså overhængende fare for, at visionen om monopolbruddet og digitaliseringen i flere af landets kommuner i højere grad bliver en illusion end en afspejling af fremtiden.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Et digitalt Udkantsdanmark Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger