Er kommunerne parate til fædrebarsel?

Af: Jesper Lohse, landsformand for Foreningen Far

Den: 16.11.2021 kl. 08:00

Det gode liv og frie valg er baseret på lige muligheder. Om vi ønsker det eller ej, kommer der længere fædrebarsel i 2022. Det er for længst besluttet af EU.

De nordiske erfaringer viser da også, at fædrebarsel afholdes, når først far og mor vænner sig til det fælles forældreskab, som er positivt for børnene. 

Snart står vi i kommunerne med et nyt fædre-babyboom og vil se flere fædre end nogensinde før rende rundt med barnevogne og mødes i parker, til babyrytmik og på aktivitetsstederne. 

Det skal nok blive sjovt at opleve – og dejligt med den fælles kærlighed, omsorg og tryghed for børnene samt begge forældre i børnenes liv.

Vi har i Danmark om nogen dygtige og højtuddannede kvinder, som derudover vil opleve flere muligheder i arbejdslivet. Børns sundhed kan i dag positivt måles på tilknytningen til både far og mor. Samtidig med at far vil opleve mere kærlighed og anerkendelse i familielivet.

Vi skal naturligvis have respekt for den biologiske faktor, at mor bærer barnet, føder og ammer, hvilket vi normalt sikrer i Danmark med en af verdens længste og bedste barselsordninger. 

Der er således næppe tvivl om, at fædrebarsel er positivt for samfundet. To omsorgsforældre giver simpelthen mere overskud og kvalitetstid for børnene, mere omsorg og kærlighed samt mindre stress samlet set. Det kan i dag måles for børn og unge i form af lægeerklæringer, medicinering og senere social støtte. 

Der er bedre livskvalitet i vente for familierne samlet set og milliardbesparelser for samfundet. 

Men spørgsmålet er om kommunerne overhovedet er parat til det nye fædre-babyboom? 

For bliver alle de kommunale skrivelser rent faktisk sendt til både far og mor? Er vi klar med informering til fædrene og familierne? 

Og har vi familiegrupper med tilbud til både mødre og fædre i landets kommuner? 

Er sundhedsplejen parat og uddannet godt nok lokalt til at håndtere det fælles forældreskab, så det bliver en god og tryg oplevelse for alle – også for mor? Og hvad sker der, hvis far og mor ikke bor sammen og måske på hver sin side af kommunegrænsen? Har kommunen indført gratis parrådgivning for at støtte forældrene i det nye arbejds- og familieliv?

For når vi ønsker at sikre kvinderne lige muligheder i arbejdslivet, er det nødvendigt samtidig at sikre fædrene lige muligheder i familielivet. Ellers vil børnene blive taberne i far og mors karriereforløb og til tider alt for travle hverdag. Det er bedst at følges ad og hjælpes ad for børnenes skyld. 

Se, det er jo nok nogle af de debatter, vi skal til at tage hul på i kommunerne og familierne med rettidig omhu frem mod 2022. 

Foreningen Far har for at blive klogere spurgt 2.000 danske fædre via annoncer, hvad de mener om fædrebarsel. Her er et par uddrag af konklusionerne:

- Over 70 procent af de adspurgte fædre fortæller, de gerne ville have længere tids fædrebarsel.

- 45 procent af fædrene fortæller, de ikke er klar over, orloven kan afholdes, til barnet er 9 år

- Over 70 procent oplyser, de ikke får samme digitale post om deres barn, som barnets mor gør.

- Næsten 50 procent fortæller, at kommunerne ikke tilbyder familie- og/eller fædregrupper. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Er kommunerne parate til fædrebarsel? Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger