Du har ansvaret for den saglige debat

Karen Ann-Mari Bastner Sandrini, udvalgsformand (S), Esbjerg Byråd

Af: Karen Ann-Mari Bastner Sandrini, udvalgsformand (S), Esbjerg Byråd

Den: 26.09.2019 kl. 12:04

Det vil ride dig som en mare, hvis du læser alle kommentarer under diverse artikler. Mange af disse er nemlig langt fra acceptable. Vi ved, at hvis vi ikke blot læser dem perifert, kan de manifestere sig til en helstøbt sandhed i os. Negative ord fordrejer sandheden og kan sætte dig i en uretfærdig situation. Derfor undgår mange det demokratiske bevægelsesrum på de sociale medier, hvor ytringsfriheden burde være for alle, men ofte herskes af folk, som hverken er opvokset med, undervist eller vejledt i, hvordan man opfører sig og gebærder sig overfor personer, man ikke konfrontatorisk står ansigt til ansigt med. Sagt på en anden måde: Grænseoverskridende debattører med fornedrende ordvalg smadrer den gode debat og forhindrer forskellige synsvinkler i at slå rødder i flere nuancerede vinkler af et emne. 

Verden er foranderlig. Og teknologien skaber flere muligheder end mange generationer, selv min egen, kan nå at forevige sig med. Dog skal vi være stålsat på at kunne begå os i debatter på nettet. De sociale medier findes til fri afbenyttelse og som et kommunikationsredskab, der giver os fornemmelsen af samhørighed. Om det er en falsk samhørighedsfølelse, vil jeg ikke komme ind på her. Men det giver os en interessant indsigt i verdens begivenhed­er og et pejlemærke i, hvad folk er optaget af. 

Som ny eller erfaren politiker kan man overveje, hvor grænsen skal være. For udover at beskytte sig mod ord, der sænker debatniveauet og frakobler en interessant part i at deltage, kan man spørge sig selv, hvilket ansvar vi har overfor hinanden på nettet. Vi har vel et ansvar for at sikre hinanden gode debatforhold. For lige så lækkert det var dengang, man stod med en kop kaffe i hånden og delte sin mening med naboen over ligusterhækken, set i et nostalgisk glasbilledligt tilbageblik, så fører der et ansvar med i at have en privat debatside. Frakobler vi folk i debatten, af frygt for tilsvininger, fjerner vi for nogle et demokratisk værktøj. 

Der er altid en prompte reaktion, når der korrigeres på den barske tone. Man skubber til personers debatgrundlag og stiller krav til ytringsform. Men hvilket ansvar har vi egentligt overfor hinanden bag skærmen? Svaret må blæse i kaffen som blev nydt ansigt til ansigt over ligusterhækken.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Du har ansvaret for den saglige debat Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger