Drab på bosted er et wake-up call

Af: Thomas Enghausen, næstformand i FOA

Den: 13.01.2021 kl. 08:00

Fagforbundet FOA opfordrer til, at socialpsykiatrien opprioriteres, efter at en 29-årig ansat på et bosted for voksne i Fårevejle i Nordvestsjælland for nylig blev dræbt af knivstik af en beboer.

Den første tanke, når man får sådan en meddelelse, er chok og sorg. En 29-årig dræbt mens han passer sit arbejde. Det kan bare ikke være rigtigt. Vi tænker på familien og på kollegerne, som må have det ganske forfærdeligt. Den næste tanke er: Ikke igen, det er det sjette drab på et bosted i socialpsykiatrien siden 2012. Det er dybt, dybt tragisk, at det bliver ved. Det vidner om et underprioriteret socialpsykiatrisk område, hvor ressourcerne – både de økonomiske, men også de faglige og de menneskelige – ikke er fulgt med tiden.

En undersøgelse blandt FOA’s medlemmer ansat i psykiatrien viser, at fire ud af ti inden for det seneste år har været udsat for fysisk vold. Størstedelen oplever den fysiske vold fra en borger, en patient eller lignende.

Mellem 2013-2019 har 146 medarbejdere på bo- og væresteder fået anerkendt posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) som arbejdsskade, viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Til sammenligning har i alt 32 ansatte i politiet fået anerkendt PTSD som arbejdsskade i samme periode. 

Kim Henriksen, der er sektorformand for Pædagogisk Sektor i FOA, som blandt andet omfatter pædagogisk personale på bosteder i socialpsykiatrien, påpeger, at socialpsykiatrien generelt er et overset område. Siden man nedlagde amterne, har den været præget af en mangel på specialisering. Der er simpelthen for meget bredde i problemer og diagnoser hos de ramte borgere, som personalet skal hjælpe. Vi savner, at den enkelte borger får tilbud, der passer til dem. Det er, som om mange kommuner har mistet overblikket.

Statsministeren har kommenteret drabet på den 29-årige på sin Facebook-side, hun skriver blandt andet:

”Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde. Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser – eller andre steder i vores samfund. Det er desværre ikke første gang, det sker”.

Mette Frederiksen skriver også, at samfundet skal blive bedre til at passe på de ansatte. 

FOA sætter pris på statsministerens opmærksomhed. Regeringen har sat gang i en 10-års plan for psykiatrien, som skal gøre op med mange års politisk og økonomisk efterslæb og sætte en langsigtet retning for området bredt set. FOA deltager i det arbejde. 

En hændelse, som den vi har set i Fårevejle, understreger, at der er behov for at sætte mere fart i det arbejde. Det er et wake-up call. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Drab på bosted er et wake-up call Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger