Der er fortsat brug for regulering af boligmarkedet

Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune

Af: Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune

Den: 01.05.2019 kl. 09:00

Danske Kommuner gengiver den 24. april en analyse fra Cepos, som konkluderer, at boligpolitikken i København har slået fejl. Cepos udpeger særligt ”95 kvadratmeter-reglen”, som den store skurk. Reglen betyder, at tre ud af fire boliger skal være 95 kvadratmeter i gennemsnit.

Men Cepos løber en åben dør ind. De har overset, at jeg allerede har lagt op til at justere reglen ved forhandlingerne om den kommende Kommuneplan, så vi får endnu flere boliger og endnu flere små boliger. 

Den primære årsag til at boligpriserne er steget, er ikke, som Cepos konkluderer, ”95 kvadratmeter-reglen”. Stigningen i boligpriserne skyldes primært, at boligudbuddet ikke har kunnet følge med efterspørgslen. Derfor har jeg lagt op til, at der skal bygges 60.000 boliger i København de kommende 12 år. 

Det er ikke kun boligbyggeriet, jeg ønsker at skrue op for, så vi kan få plads til de mange nye københavnere, som byen vokser med hvert år. Jeg ønsker også at fritage halvdelen af boligerne fra ”95 kvadratmeter-reglen”. I dag er hver fjerde bolig fritaget. Vi kan nemlig se, at den mest almindelige familietype i København er singler, og at der er en kæmpe efterspørgsel på små lejligheder. Derfor er jeg klar til at bløde op på reglen, så halvdelen af alle ny boliger bliver mindre boliger. 

Vi indførte ”95 kvadratmeter-reglen” i sin tid for at skaffe boliger, der er egnet til børnefamilierne. Reglen har været med til at rejse København fra en fattig og udpint by befolket af singler – unge og pensionister – til den attraktive og levende by, vi kender i dag. 

Kun ved at opføre flere boliger og flere små boliger, kan vi stoppe boligprisernes himmelflugt. En analyse fra Copenhagen Economics viser, at hvis vi opfører 60.000 boliger de kommende år og forøger tilvæksten af små boliger til 50 procent, så kan vi holde prisstigningerne på niveau med resten af landet. Hvis ikke vi sætter turbo under boligbyggeriet, vil prisernes himmelflugt fortsætte, og så vil København blive forbeholdt de meget rige, eller dem, der er så heldige at have fået en billig andelslejlighed op under neglene i 90’erne. Sådan en by ønsker jeg ikke. Jeg ønsker, at der er plads til københavnere med alle typer indkomster. De nye målsætninger betyder, at fx en togfører eller et par med en pædagog og en smed har råd til at købe en lejlighed i København.

Der er intet mærkeligt i, at en liberal tænketank kommer frem til, at enhver regulering af boligmarkedet er noget skidt. Men jeg vil stå fast på, at det historisk har medvirket til at genrejse København, at vi har slået små lejligheder sammen og bygget større lejligheder, som børnefamilierne kan blive boende i. Og, når vi er færdige med at råbe, at alt er galt i København, er det fortsat sådan, at næsten halvdelen af alle lejligheder i København er to værelser eller mindre, og at mindre end hver femte lejlighed er over 100 kvadratmeter. Der er altså stadigvæk en kæmpe overvægt af små boliger. Så med mig ved roret slipper vi ikke enhver regulering.

Læs artiklen om Cepos analysen her

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Der er fortsat brug for regulering af boligmarkedet Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger