Dehydrering er et problem ikke blot for ældre

Fritz Reuther V), medlem af kommunalbestyrelsen og af social- & seniorudvalget, i Hørsholm (V).

Af: Fritz Reuther V), medlem af kommunalbestyrelsen og af social- & seniorudvalget, i Hørsholm (V).

Den: 12.09.2019 kl. 11:55

Vi ved godt alle sammen, at vi bør drikke meget vand ikke kun om sommeren, men hele året og helst et par liter om dagen. For ældre kan det være livsfarligt at blive dehydreret og mange bliver svimle og kommer til skade på grund af fald ikke blot i hjemmet, men også på fortove, når kantsten skal forceres eller fortovsbelægningen ikke er i orden. Hvis man har passeret 65 års alderen, brækker man ofte arme, ben, hofter eller får hovedlæsioner og skal en tur på hospitalet med store udgifter for  hjemstedskommunen, der skal betale for ophold og behandling samt sidenhen for eventuel genoptræning.

Det kan altså blive dyrt ikke at drikke det nødvendige vand hver dag, men hvorfor gør alle det så ikke? Der kan der være flere grunde til. For eksempel glemmer mange det bare, eller man er ikke så meget for at drikke, hvis man, som det er tilfældet med temmelig mange ældre, lider af inkontinens i større eller mindre grad, så man skal på toilettet mange gange både om dagen og om natten.

Hvordan kan man komme problemet til livs, da det jo ikke blot er de ældre på plejehjemmene men også de hjemmeboende, som ikke selv kan holde styr på, at der bliver drukket vand i rimelig mængde?

Kloge folk (designere og ingeniører) blandt andet fra Hørsholm har i flere år arbejdet på at finde en løsning, så det er muligt at måle hvor meget/lidt, en person drikker i døgnet. Resultatet af designkonsortiets indsats er blevet en velfærdsteknologisk løsning i form af en kop, AQUAtime, der måler, hver gang der bliver drukket af den og som digitalt sender resultatet over internettet til en central enhed hos for eksempel hjemmeplejen i kommunen. Det bliver således ikke nødvendigt at skulle sende en SOSU-hjælper ud til en borger, der har glemt at drikke tilstrækkeligt, ligesom man på plejehjemmene ikke behøver at bruge personale til at gå rundt til beboerne.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Dehydrering er et problem ikke blot for ældre Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger