De svageste taber i topstyret test- og vaccinekaos

Af: Camilla Hove Lund (V), viceborgmester i Holbæk og regionsrådsmedlem i Region Sjælland

Den: 23.03.2021 kl. 08:00

Som sygeplejerske og mangeårig leder af ældreplejen i Holbæk og nu i nabokommunen Ringsted, er jeg dybt frustreret. Den danske indsats mod coronapandemien er ”hat og briller”, fordi den er topstyret fra Statsministeriet. Kommuner og regioner bliver prygelknabe, mens test- og vaccine-udrulningen konstant skifter retning og kompliceres – og de svageste, ældste og mest udsatte danskere hænger i disse dage i telefonen i timevis, mens de forgæves forsøger at sikre sig tid til vaccination. 

Jeg er så glad for, at Danske Regioner nu samlet går ud og gør oprør mod den topstyring af indsatsen mod corona, vi har set. Det har været galt hele vejen igennem siden nedlukningen sidste år, men det er kun blevet værre, mens vi har skullet tage fat på at udrulle den nødvendige testkapacitet og få danskerne vaccineret. 

Jeg ved som leder i ældreplejen, som viceborgmester i Holbæk og som regionsrådsmedlem i Region Sjælland, at det er de ældste, de svageste og de mest udsatte, der tabes i det gigantiske rod, vi ser nu. 

Vi hører fra Statsministeriet fra starten, at nedlukningen sker, fordi vi skal tage hensyn til de ældste og udsatte. Og det gør alle danskere gerne. Det har vi alle forståelse for – og det har vi gennem det seneste år båret store omkostninger for at gøre. 

Men med den topstyring og det totale test- og vaccinekaos, Statsministeriet kaster kommunerne, regionerne og borgerne ud i i disse måneder, er helt utroligt. Det er så kaotisk for alle. Der skiftes retning. Man nedgør samarbejdet med private. Der holdes udbud. Der afvikles velfungerende teststeder, der oprettes nye teststeder andre steder. Og vaccinationsindsatsen sker efter forskrifter og retningslinjer, som gør, at vi faktisk taber de borgere, der har allermest brug for vaccine. De svageste og de mest udsatte. 

Der er ældre mennesker, som ikke har pc, og som i desperation sidder og venter i timevis i telefonen for at komme igennem og få en tid til vaccination. Mange af dem venter i så mange timer i træk, at de til sidst opgiver – og trods alle anstrengelserne ikke opnår at få tid til en vaccination. 

Det er virkelig oprørende. Både for os, der arbejder tæt på de ældre og udsatte, men det er det også, når jeg ser, hvad Statsministeriets topstyring koster os af anstrengelser i kommuner og regioner. Jeg bliver virkelig ked af det og stødt over, hvad jeg ser og hører fra borgerne, der henvender sig til mig, fordi de føler sig på herrens mark. 

Samtidig ser vi et cirkus med stribevis af medieevents, forhandlingsmøder, som ikke er forhandlingsmøder, pressemøder, hvor man meget ofte kommer med halve sandheder – og meget ofte synes styret af, at statsministeren og hendes spindoktorer spekulerer i, hvor meget man kan markedsføre statsministeren – og ikke gedigen, grundig og stærk oplysning og kommunikation til danskerne og de myndigheder, der skal hjælpe danskerne i hverdagen. 

Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Jeg har ondt af borgerne og de mange ansatte i sundhedsvæsenet, ældreplejen og kommunernes og regionernes administration, der kæmper for at hjælpe mennesker, mens statsministeren skaber medieevents med sig selv i centrum. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: De svageste taber i topstyret test- og vaccinekaos Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger