Cykling som tidsoptimerende og motiverende motion

Af: Nils Eigil Bradtberg, direktør for Active Consulting, Jens Loft Rasmussen, tidl. direktør for Cyklistforbundet

Den: 22.11.2018 kl. 10:46

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i marts i år en ny rapport om danskernes sundhedsprofil, som bygger på svar fra ikke færre end 180.000 respondenter. Desværre viser tallene, at danskernes sundhed og trivsel er blevet dårligere siden sidste måling. En udgift, der årligt koster samfundet et tocifret milliardbeløb. Et af problemerne er, at en del af os lever et stillesiddende liv med alt for lidt fysisk aktivitet. Næsten 30 pct. er nede på under 20 minutters fysisk aktivitet om dagen. Det bemærkelsesværdige er imidlertid, at 2 ud af 3 stillesiddende mænd og 3 ud af 4 stillesiddende kvinder, gerne vil være mere fysisk aktive. 

Samtidig italesætter vi den veltrænede krop. Det giver point at have et maraton eller en ironman på CV’et. Fitnessbølgen ruller derudaf. Sundhed er for mange blevet et individuelt projekt, som der postes og likes fotos af.

Rapporten om danskernes sundhedstilstand viser et gab mellem sundhedsidealerne og mange danskeres liv. Der er en betydelig gruppe, der er hægtet af den selvrealiserende sundhedsbølge, og som har svært ved at identificere sig i fællesskaber med sport og fysisk aktivitet. Og er vi først hægtet af, da er det brugen af coaches, psykologer og lægetjek, der skal definere vores vej tilbage. 

Det gode budskab er, at det behøver de ikke. Ikke alle har lyst til at kaste sig ud i hård fysisk træning og brug af pulsmålere. Gør derimod brug af det, der ligger ligefor. Som det nævnes i Sundhedsstyrelsens rapport, omfatter fysisk aktivitet enhver form for bevægelse, der øger energiomsætningen. Spontan og ustruktureret bevægelse gennem hverdagsprægede aktiviteter som gåture, havearbejde, at tage trappen og at cykle er også fysisk aktivitet.

For mange danskere er netop den daglige cykling en let løsning til fysisk aktivitet, og i de større byer er det endda en hurtigere transportmåde end at sidde fast i biltrængslen. Vi vil gerne slå et slag for brug af cykling som en genvej til fysisk aktivitet for de, der gerne vil bevæge sig mere. Af egen erfaring ved vi, at hvis det lykkes at komme i gang, vil cykling kunne blive en uundværlig vane og en kilde til fysisk og mentalt sundhed. 

Et videnskabeligt studie fremhævede i efteråret 2017, at hverdagspendling på cykel kan være ligeså effektivt som fitness: ”Vores studie viste, at daglig cykling til og fra arbejde kan være en effektiv træningsform og kan udgøre et tidseffektivt alternativ til fritidsmotion i en travl hverdag”, udtaler Jonas Salling Quist, postdoc, ph.d., Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet. I Active Consulting genkendes denne virkning. Et kommunalt pilotstudie udført over sommeren 2018, hvor udvalgte borgere cykelpendlede til og fra arbejde, påviste nedsat kolesterol, forbedret kondition og øget muskelstyrke. Alle faktorer, der kan sænke sygefravær og fremme livskvalitet. 

For en stor gruppe danskere indtræffer en adfærdsændring dog næppe alene på baggrund af denne oplysning. Arbejdsgivere, kollegaer, venner og familiemedlemmer kan være med til at hjælpe denne gruppe op på cyklen. En mulighed for at få cykelhjulene til at rulle er at deltage i kampagner, events og initiativer, hvor kollegaer gennem fællesskabet, konkurrencen og motionen motiveres til en ændring af et stillesiddende liv. Lignende initiativer iværksættes for børn, hvorved cykling potentielt bliver et fælles projekt og samtaleemne i familien.  

Vi appellerer til, at cykling ikke blot er et redskab eller et transportmiddel, men kobles med oplysning om, hvordan vi kan træne på cyklen, og hvordan dette potentielt har positive virkninger i forhold til risiko for diabetes, kolesterol, gigt, blodpropper mv. Yderligere er der videnskabelig dokumentation for, at bevægelse i det fri kan sænke stress og give en følelse af mening. Dette forudsætter oplysning til at turde ændre adfærd. Det tager tid, planlægning og vilje – både af arbejdsgiver, individ og familie, men gevinsten er stor for den enkelte og for samfundet. 

Dette kan skabe et moment, hvis initiativer og oplysning koordineres. Lad os ikke hænge fast i fysisk inaktivitet, men lad os satse på at fremme hverdagscykling som en vej til bedre fysik og mindre stress for det stigende antal danskere, der er utilfredse med deres stillesiddende liv.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Cykling som tidsoptimerende og motiverende motion Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger