Brug pengene klogt – brug SØM

Af: Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Den: 24.10.2019 kl. 08:00

Ude i kommunerne er der særligt travlt i denne periode. For i september og oktober skal der prioriteres, hvor mange penge der næste år skal bruges til for eksempel det sociale område, daginstitutioner og plejehjem. Budgetplanlægning for 2020 skal på plads. Og nej, der er – desværre – ikke meget at rutte med. For selvom økonomiaftalen med regeringen gav et reelt løft til kommunerne på 1,7 milliard kroner i forhold til sidste år, så er prioriteringen stadig stram. Hos Socialpædagogerne følger vi processen nøje og er meget optagede af, at det sociale område prioriteres.

Men også at pengene bruges klogt. Og det gøres for eksempel ved at bruge pengene på indsatser, der virker. Her kan Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) komme i spil. SØM hjælper kommunerne med mere præcise regnestykker på, hvor godt sociale indsatser virker, både på kort og lang sigt. SØM baserer sig på viden om, hvilke indsatser der virker. Bliver alkoholikeren ædru? Får den psykisk syge en bedre tilværelse? Med SØM er der større garanti for, at der faktisk kommer en effekt af de penge, der sættes af. SØM sikrer også langsigtet planlægning i de offentlige budgetter.

Politikerne får et bredere og længere perspektiv på effekten på borgerens liv af en given indsats. Dét giver et mere retvisende billede af, hvad en indsats koster, og hvad der spares. For eksempel kan en indsats være dyr i år et og to, men hvis SØM viser overskud allerede fra år tre og fremad, så får politikerne et bedre grundlag for at prioritere indsatsen. Men udgangspunktet er stadig det enkelte menneske. For SØM handler ikke om at komme mennesker i kasser. Der skal stadig være en individuel tilgang til den socialpolitiske indsats, det enkelte menneske har brug for. 

Desværre er der meget stor forskel på, hvor meget kommunerne bruger SØM. I nogle kommuner er man meget langt fremme og bruger SØM til at regne på så mange sociale indsatser som muligt. I andre kommuner har man slet ikke taget hul på at bruge SØM. Det er ærgerligt, fordi kommunerne risikerer at bruge pengene i blinde, så man i sidste ende hjælper færre borgere, end man ellers kunne. Socialpædagogerne håber, at kommunerne prioriterer at bruge SØM, så pengene bruges bedst muligt, når der lægges budgetter i den kommende tid.

Vi ved godt, at det kræver ressourcer og ledelsesmæssig prioritering at indføre SØM midt i en travl hverdag. Og at SØM stadig kun lige er kommet fra land og skal udbredes til at omfatte flere områder og indsatser de kommende år. Men SØM betaler sig: for kommunen, for vores medlemmer og – vigtigst af alt – for borgerne. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Brug pengene klogt – brug SØM Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger