Børnene betaler regningen for kontanthjælpsloftet

Per Larsen, formand for Børnerådet

Af: Per Larsen, formand for Børnerådet

Den: 13.10.2016 kl. 07:00

Vi ved rigtig meget om konsekvenserne af fattigdom hos børn og unge: De er alvorlige, livslange og økonomisk urentable. Alligevel vælger regeringen at gennemføre kontanthjælpsstramninger, vel vidende at i hvert fald 7.000 børn og unges liv bliver markant forringet. Den 1. oktober startede en hverdag med et stramt økonomisk råderum for omkring 30.000 danskere. To tredjedele af de danskere har ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd børn. 

Der kan efterhånden ikke herske meget tvivl om, at fattigdom har konsekvenser for børn og unge – det er for eksempel dokumenteret af både SFI og AE. I Børnerådet har vi netop føjet to undersøgelser til. Begge viser en tydelig sammenhæng mellem børns trivsel og familiernes økonomiske situation: Børn, der kommer fra familier med en trængt økonomi, og børn, der oplever afsavn, trives markant dårligere end andre børn og unge.  

Alligevel vælger regeringen at sidde denne viden overhørig til fordel for de 700 fuldtidsjob, der forventes besat som resultat af stramningerne. Regeringen selv forventer, at 7.000 børn vil blive ramt af reformerne. Med reformerne introducerer regeringen dermed en ny gruppe børn til en barndom med trængte kår. Og de børn og unge, der allerede lever i familier med få ressourcer, bliver endnu mere udsatte. Men hverken socialministeren eller beskæftigelsesministeren vil anerkende, at børnene bliver fattige. De beregninger, som Skatteministeriet har foretaget, der viser, at 7.000 børn vil blive fattige som følge af kontanthjælpsloftet, har ifølge de to ministre ingen gang på jord. For regeringen taler ikke om fattigdom. De anerkender ikke den tidligere regerings fattigdomsgrænse – ergo bliver børnene ikke fattige. 

Det undrer mig meget, at regeringen, som gang på gang plæderer for mere evidens, ikke er interesseret i at følge konsekvenserne af deres egen politik. Det undrer mig også, at det kan lade sig gøre at sidde de mange analyser overhørig, der peger på store konsekvenser af fattigdom blandt børn. Og jeg tror desværre, at regningen på den lange bane bliver dyr. Først og fremmest for børnene. Men i den grad også for samfundet.

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Børnene betaler regningen for kontanthjælpsloftet Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger