Afsværg New Public Management

Af: Bjarne Hastrup, adm. direktør, Ældre Sagen

Den: 27.10.2021 kl. 16:10

I årevis har der været rigeligt fokus på økonomi, regneark og enkeltydelser. Det har spærret for faglighed og værdighed i ældreplejen.

Tiden er for længst rindet ud for New Public Management. Det må stå klart efter en lang årrække, hvor værdig ældrepleje er erstattet af besparelser og effektiviseringer på området. Man har hakket alt op i små enkeltydelser og glemt både faglighed og medmenneskelighed. Den barske virkelighed er, at flere end 12.000 hjemmehjælpsmodtagere kun kommer udenfor hver 14. dag eller sjældnere. Knap 16.000 hjemmehjælpsmodtagere – det er næsten hver fjerde – har brug for hjælp fra en person til at komme ud af eget hjem. Fire ud af ti af disse har ikke mulighed for at komme ud, når de har behov for det. Mange har altså brug for hjælp til at komme ud, men det får de ikke. Det er ikke værdighed. Det er ikke noget, nogen af os vil se frem til med fortrøstning, hvis vi skulle få brug for hjælp. Det må være en menneskeret at kunne komme uden for egen dør. Det handler om at få frisk luft, få sanseindtryk fra naturen og mærke årstidernes skiften, om at være sammen med andre mennesker og om at deltage i samfundslivet. 

Samfundsøkonomisk giver det også god mening at undgå, at ældre bliver isoleret og ensomme. Social isolation koster årligt milliarder for samfundet blandt andet på grund af flere indlæggelser, øget brug af sundhedssystemet og mere medicin. Det er dokumenteret i en analyse, som Institut for Lykkeforskning gennemførte for Ældre Sagen i foråret. Forringet livskvalitet kan aflæses på samfundsøkonomien to år senere. I forhold til dem, der trives, har de med forringet livskvalitet en højere sandsynlighed for at få behov for følgende: Lægebesøg +34 pct.; Indlæggelser +23 pct.; Begrænset arbejdsevne +58 pct.; Behov for offentlig hjælp og assistance +72 pct. Ældre Sagen mener derfor, at det bør have allerhøjeste prioritet i landets byrådssale og på kommunekontorerne at turde at tænke nyt, når det kommer til ældreplejen: Afsværg den forældede New Public Management-tankegang og hold fokus på, hvordan jeres kommune bedst kan sikre en stabil, pålidelig og værdig ældrepleje, hvor målet er, at den ansatte kan bruge sin faglighed til at hjælpe svækkede ældre med det, de har behov for, snarere end at afkrydse bokse i et skema. På Ældretopmødet i Odense fik vi præsenteret resultatet af et års udviklingsarbejde med mange praktiske løsninger. Nu skal der handling bag ordene. Vi kan alle gøre en forskel. •

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: Afsværg New Public Management Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger