30 timers arbejdsuge kan løse fremtidens udfordringer

Josephine Fock, finansordfører for Alternativet

Af: Josephine Fock, finansordfører for Alternativet

Den: 13.09.2016 kl. 07:00

Tak til Danske Kommuners blogger Arne Ebsen for at sætte fokus på Alternativets forslag om at indføre 30 timers arbejdsuge. Det er nemlig et forslag, som vi mener, adresserer mange af de udfordringer, vi står overfor.

En 30 timers arbejdsuge er et bud på, hvordan vi imødekommer den massive jobmangel, som automatiseringen vil medføre – anslået op til 900.000 job i løbet af 20 år. Vi skal dele det arbejde, der er, mellem os. Samtidig er det et forslag, der forholder sig til, at alt for mange bliver nedslidte, og at 35.000 mennesker hver dag melder sig syge med stress – med milliardregninger til følge.

Så vores forslag er faktisk et forsøg på helt nøgtern at se realiteterne i øjnene og formulere nogle konkrete politiske løsninger. Det er vores bud på ansvarlighed. Ebsen reagerer på, at vi ikke tager Finansministeriets vurdering af, at forslaget vil koste 130 milliarder kroner at indføre, seriøst, og at vi ifølge ham ikke anviser finansiering. 

Det er rigtigt, at vi tager skøn og vurderinger baseret på diverse regnemodeller med et gran salt – de har ofte vist sig at tage fejl – men vores bud på finansiering har vi fremlagt. 

En 30 timers arbejdsuge skal finansieres, som vi historisk set altid har finansieret arbejdstidsnedsættelser: Gennem en forhandling mellem arbejdsmarkedets parter. Vores velstand faldt ikke – tværtimod – da vi sænkede arbejdstiden fra 44 til 37 timer. Ej heller da vi i midt-1990’erne indførte den sjette ferieuge, og vi lægger aktuelt op til, at man i forhandlingerne først sikrer købekraft, og derudover bruger den ekstra lønfremgang til at købe ekstra fritid.

Med hensyn til Ebsens bekymringerne i forhold til Alternativet og det kommende kommunalvalg, så vil jeg minde om, at vi om nogen går ind for kommunalt selvstyre. Vi vil give kommunerne magten over deres egen økonomi og politik tilbage, så de heller ikke skal dikteres af usikre skøn og vurderinger fra
regnemodeller. 

Kommenter denne debat
Svar på dette indlæg: 30 timers arbejdsuge kan løse fremtidens udfordringer Felter med * skal udfyldes
 
Af: Anne Bendtsen
Den 13.09.2016 kl. 10:43

30 timers arbejdsuge kan løse fremtidens udfordringer

svar på: 30 timers arbejdsuge kan løse fremtidens udfordringer

Jeg kan slet ikke forstå at der ikke er flere som kan se harmonien i jeres forslag. Det giver en stor del af løsningen på vores problemer med familieliv.
Dog tror jeg ikke at alt vil blive løst når vi taler om stress. Her skal vi også ind og blive bevidste om kommunikationsforpligtelser. Vej værdien af at være aktiv på de sociale medier op med værdien af at være aktiv i nuet.

Skriv hvad du søger